05 dec, 2018 Sofielund

Medlemsporträtt: Håkan Nebréus, teknisk chef på Stadex

Håkan Nebréus, Stadex.

– Det är naturligt för oss att underhålla och stärka relationerna med verksamheterna och samhället omkring oss, säger Håkan Nebréus på Stadex.

– Vi kan göra mycket för att stärka Sofielund

– Stadex har ett gammalt och oförtjänt rykte som en farlig verksamhet. Det vill vi gärna vill ändra på. Ett sätt är att göra det är att bjuda in omvärlden så att människor själva kan bilda sig en uppfattning om vad vi gör. Ett annat är att delta aktivt i arbetet med att göra samhället omkring oss bättre. Därför är vi medlemmar i Fastighetsägare Sofielund.

Det säger Håkan Nebréus, teknisk chef på Stadex som är ett livsmedelsföretag i Sofielund. Här har de funnits sedan fabriken byggdes 1960.

– Vi är ju både arbetsgivare och fastighetsägare och har mycket resurser som vi kan tillföra arbetet med att stärka Sofielund. Inte minst är Stadex en arbetsplats som erbjuder många enkla jobb, och vi har anställda från sammanlagt 19 olika länder.

– Vår anläggning kan liknas vid en fint kalibrerad maskin. Det skulle vara mycket svårt att flytta fabriken, och vi vill alltså gärna kunna vara kvar där vi är. Därmed är det också naturligt för oss att underhålla och stärka relationerna med verksamheterna och samhället omkring oss.

Samma mål för hållbarhet

Det var en självklarhet för Stadex att gå med i Fastighetsägare Sofielund när föreningen bildades 2014.

– Föreningen utgår från FN:s mål för hållbar utveckling. Dessa ingår också i vår egen strategi som företag. Det är därför jag engagerat mig i föreningens styrelse, och det är därför som vi är med och betalar för föreningens verksamhet. Och så ställer vi gärna upp både med ytor och lokaler när vi kan göra det. Senast vid nbgb-festivalen lånade vi ut en lokal till en konstutställning som fyra ungdomar anordnade.

Bra för Sofielund …

Fastighetsägare Sofielunds verksamhet bygger som bekant på den så kallade BID-processen. Här samverkar fastighetsägare, företag, föreningar och Malmö stad för att göra Sofielund tryggare och trivsammare.

– Nyckeln är att vi gör det tillsammans och på lång sikt, och genom BID-processen har föreningen redan bidragit till förbättringar i området, exempelvis vad beträffar renhållning, belysning och trygghet. Parkeringssituationen har blivit bättre och brottsligheten har minskat.

– Framgångarna gör att vi hela tiden kan höja ribban för vad vi vill åstadkomma. Till exempel behöver vi inte ens diskutera nedskräpning eller dålig belysning längre.

Det är alltså många små insatser som tillsammans börjar ge resultat, menar  Håkan Nebréus. Det gäller inte minst arbetet med att bygga och förstärka den stolthet som gör att de som bor här mer och mer vårdar sin stadsdel: det bästa vaccin som finns mot kriminalitet och våld.

… och bra för Stadex

– Till och med om vi bara skulle bry oss om oss själva är BID-processen bra, både för oss och våra anställda. Sofielund har blivit tryggare för dem som ska ta sig till och från vår arbetsplats, och det är självklart en fördel också när vi söker nya medarbetare. En gemensam satsning på klottersanering har sänkt kostnaden för alla företag som deltar i den. I förlängningen har den också inneburit att det blivit mycket mindre intressant att klottra här över huvud taget.

Stadex

Fakta om Stadex

Stadex ägs av Avebe, en holländsk motsvarighet till svenska Lantmännen. Stadex arbetar med att vidareförädla potatismjöl, som används som konsistensgivare i livsmedel. Stadex produkter skräddarsys för att ge exempelvis soppor, såser, ostar och kötträtter just de egenskaper som kunderna vill ha. Produkterna säljs till livsmedelsindustrin i stora delar av världen, och Stadex exporterar 95 procent av sin produktion.

Stadex omsätter cirka 250 miljoner kronor om året och har 74 anställda. Avebe-koncernen har cirka 1 400 medarbetare.

Läs mer

Alla våra medlemsporträtt finns samlade här!