21 jun, 2018 Möllevången Sofielund

Möt föreningens medlemmar. Först ut: Anders Fransson, ägare och VD på Lifra

Lantmannagatan 11 A

Lifra äger fem fastigheter i kvarteret Öknen, som ligger inramat av Ystadgatan, Lantmannagatan och Hörbygatan. Läs mer om dem här.

”Jag tror på Sofielund!”

Lifra är en av medlemmarna i Fastighetsägare Sofielund. Företagets ägare och VD heter Anders Fransson. Han tror på BID-processen, på Sofielund och på vikten av att vara närvarande som fastighetsägare:

– När du är närvarande förstår du också vad som händer i husen och vad som är viktigast, säger han. Det ger kontakt med de boende och insikten om vad som är allra viktigast. Ofta är det enkla saker som renhållning och lugn och ro. Får man ordning på det så vänder man spiralen, och väldigt mycket kan börja bli bättre i stället för sämre.

– Ingen kan Malmö bättra än jag

Anders Fransson har arbetat i fastighetsbranschen sedan mitten av 70-talet. Han har sett staden förvandlas och vad som händer när ett område får tillväxt.

– Jag tror att jag kan påstå att ingen kan Malmö bättre än jag! Jag cyklar alltid, kör aldrig bil. Därmed vet jag också vad det är för en fastighet när ett hus kommer ut till försäljning, och jag kan vara ganska trygg när jag börjar räkna på det. Men det är få av mina kolleger som tittar på hus i Sofielund. Kanske tycker de att det är bekvämare att köpa i Slottsstaden …, och det är jag ju glad för!

Han understryker vikten av tålamod för en fastighetsägare:

– Det är roligt att få vara med och bygga stad. Men man måste förstå att det tar tid; man måste inse att man har med människor att göra och att en fastighet ska fungera i många generationer. Det går inte bara att köra ett exploateringsrace.

– Se på Gamla Väster, fortsätter han. När jag började på 70-talet så var det ett område präglat av slum, narkomaner och porr. I dag är det top notch, och jag tror att Sofielund kan ha liknande potential. Det är en enorm kraft som frigörs när människor får rå om sitt eget område.

Lifra kom in i Sofielund som förvaltare 1999 och som fastighetsägare 2004. I dag har företaget 150 lägenheter i den södra delen av området och 100 i den norra.

– Sofielund har en fördel jämfört med områden som till exempel Rosengård, Lindängen eller Hermodsdal, säger Anders Fransson. Genom att här finns många fler, olika fastighetsägare, egnahem, bostadsrätter och så vidare får vi mer kraft. Vi kan turas om att hålla i stafettpinnen.

– Man måste bidra själv

Just det resonemanget var också grunden till satsningen på BID-konceptet och bildandet av föreningen Fastighetsägare Sofielund, där Anders Fransson var en av initiativtagarna:

– När man förstår vad ett BID är, då förstår man också att man måste bidra själv för att ett område ska kunna förändras. Av det skälet är det också viktigt för oss att själva finansiera arbetet och inte bli beroende av pengar från Malmö stad. Det blir lätt så att det offentliga flyttar sin finansiering när det börjar gå bättre. Men området är ju inte färdigt bara för att utvecklingen har vänt på rätt håll.

– Dessutom är det ju vi själva som på lång sikt tjänar mest på att området blir bättre, tillägger han. Jag tycker inte om begreppet ”att ge tillbaka”, men lyckas vi med BID-processen i Sofielund så kan vi forsätta att bidra med tillväxt i staden, och det tjänar alla på. Som medlemmar i Fastighetsägare Sofielund tror vi så mycket på BID-processen att vi inte ens bryr oss om att icke-medlemmarna åker snålskjuts på det vi gör.

– Försörjningsstöd är också pengar

Lifra är en av de fastighetsägare som accepterar försörjningsstöd som grund för ett hyreskontrakt. Det har man gjort sedan 2014.

– För mig som hyresvärd är det ingen skillnad mellan en person med försörjningsstöd och en pensionär som har bostadsbidrag. Båda är människor som behöver, och får, stöd av samhället. Dessutom är det ju många av dem som får försörjningsstöd som är på rätt väg. Alla behöver vi ju bo, och är det någonting som verkligen sänker en stad så är det när människor tvingas bo på gatan.

– På det hela taget är det en ganska självklar inställning, tycker jag. Även om det tog också oss lång tid att komma dit.

­­­­Fakta om Lifra:

Lifra är ett fastighets- och förvaltningsbolag med verksamhet i Malmö, Staffanstorp och Lund. Företaget bildades av Anders Fransson 1991 och i dag omfattar beståndet nästan 80 000 kvadratmeter, främst inom Sofielund, Johanneslust/Håkanstorp, Västra Sorgenfri och Möllevången.

Företagets affärsidé är att vara med och forma framtidens boende på ett ansvarsfullt sätt tillsammans med andra intressenter. Genom att utveckla fastigheter och områden med rätt förutsättningar vill man ge många människor tid att förverkliga sina drömmar.

Läs mer

Alla våra medlemsporträtt finns samlade här!