Fastighetsnyheter
Hjärtstartare räddar liv – kostar inget för fastighetsägare
– Allt de behöver göra är att säga ja, om de får en förfrågan om att sätta upp en hjärtstartare. De behöver bara upplåta platsen. Företaget som sätter upp hjärtstartaren betalar för själva hjärtstartaren, installationen och försäkringen. Och det krävs inget bygglov.
Många brister på biltvättar i Sofielund
Här kan du läsa mer om det tillslag som Tryggare Malmö gjorde längs Norra Grängesbergsgatan nyligen där flera biltvättar fick anmärkningar. Miljöförvaltningen konstaterade brister på samtliga elva verksamheter. Främst gällde bristerna hur verkstäderna hanterar och sorterar sitt avfall samt deras dokumentation. På en av fastigheterna fanns övergivna fordon och nedskräpning.
Tillsynen resulterade i åtta beslut om föreläggande, tre tips till arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Arbetsförmedlingens områden, samt ett tips till Skatteverket.
Här skriver även Skånskan om tillslaget.
BID Malmö i senaste Fastighetstidningen
I senaste numret av Fastighetstidningen lyfts både trygghetscertifering som en bra modell och hur olika ”tunna band” kan stärka samhörigheten bland boende. I båda reportagen är BID Malmö exempel.
När det gäller trygghetscertifering av fastigheter beskrivs modellen som är framgångsrik från Fastighetsägare Järva med kontrollbesiktning av fastighet i Solna. Här beskriver Lennart Levander:
– Vi tittar på dels förvaltningsfrågor, men också skick , dörrar, belysning, orienterbarhet och andra fysiska områden.
Totalt går man igenom 57 punkter under besiktningen, och Ulf Malm som arbetat med otrygghetsfrågor sedan 1997 menar att det borde finnas krav på certifiering. I Malmö är Hjalmar Falck, verksamhetschef inne på samma linje.
– Oavsett vem som utför besiktning så gör det skillnad. Det ger en känsla av ökad trygghet och ett ökat fastighetsvärde.
I reportaget kring hur tunna band ska stärkas beskrivs BID Malmös målande av bänkar på Sevedsplan som ett exempel på hur samhörighet och kollektiv styrka stärks. Vikten av samhörighet i grannskapet har seglat upp som en allt viktigare trygghetsaspekt när fastighetsägare och andra samhällsaktörer försöker hitta sätt att knyta samman banden ännu starkare.
Läs mer i Fastighetstidningens senaste nummer om certifieringar och hur band stärks mellan boende.
Konst på elskåp är värdeskapande
BID Malmö arbetar tillsammans med BID medlemmen E.ON med att smycka elskåp för att öka trivseln i våra områden. Detta gör vi för att förebygga klotter och olaga affischering genom utsmyckning och konst.
För att få veta mer om det värdeskapande och om det finns behöv av ytterligare forskning kring metoden, gav BID Malmö och Upplands Väsby Urban Utveckling i uppdrag att analysera arbetet och dess resultat. Nu drar även Tryggare Väsby i Stockholm igång ett liknande projekt.
Det finns således ett gemensamt intresse att utvärdera om utsmyckning av kabelskåp minskar klotter, ökar tryggheten och om det finns andra samhällsekonomiska vinster med arbetsmetoden.
Här kan du läsa mer om den förstudie som tagits fram för de två föreningarna: vad som bör ingå i en bredare och mer djuplodande studie. Syftet är att ta reda på vilka data som är tillgängliga och om det finns fler intressenter som vill vara med i en större utvärdering i framtiden.
Lifra säger nej till ny hyreshöjning
Om hyreshöjningar i Malmö säger Anders Fransson, Lifra – och medlem i BID Malmö – till Sydsvenskan att fastighetsbolaget inte vill ställa upp på ytterligare hyreshöjningar:
”Lifras ägare Anders Fransson tycker att fastighetsbolagen har ett ansvar att betala när höjda räntor pressar ekonomin.”
– Vi fastighetsägare har haft flera goda år. Då gäller det att lägga undan, säger han till tidningen.
Läs mer här (artikeln är bakom betalvägg.)
Tips för att bli av med måsar
Här hittar du artikel och olika tips som du som fastighetsägare, bostadsrättförening kan tänka på när häckningssäsongen för fåglar börjar. Problemen kan minska genom att begränsa tillgången på mat, inte slänga mat på marken, se till att sopkärl är stängda och att inte mata fåglar i olämpliga miljöer.
Kommunen ansvarar för en fungerande renhållning, men fastighetsägaren har ansvaret om de behöver avhysas från en byggnad, är några av tipsen i Fastighetstidningen.
Nio förslag om BID från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna lyfter i en ny rapport fram lärdomar och erfarenheter från de tolv BID-inspirerade föreningar som finns i Stockholms län. I rapporten presenterar de nio exempel på hur BID-föreningar i Stockholmsområdet arbetat systematiskt för att skapa ett bättre och mer attraktivt område
Läs mer i Fastighetstidningen.
Läs rapporten (pdf).
Risker med polisen listor
Vill man arbeta mot segregation och för ökad integration är segregationsbarometern bättre än polisens listor. Segregationsbarometern har både fler parametrar och ett nationellt perspektiv. Framför allt är risken att fokuset på polisens lista leder till att man missar områden.
Det menar Jonas Nygren från Tankesmedjan Bostad 2030, där polisens lista över särskilt utsatta områden riskera att glömma bort andra socioekonomiska områden.
Läs mer i Fastighetstidningen.
Västar även för Möllan
Nu får även Möllevångens trygghetspatrull, som hjälper till att hålla rent, snygga västar för att visa på samarbetet med Fastighetsägare BID Möllevången. Det här är en fortsättning på den fina samverkan som redan funnits i många år funnits i Sofielund kring att hålla rent och snyggt. Sofielundspatrullen var den första i staden där Fastighetsägare BID Sofielund och staden samarbetad kring att städa på gator och torg
– Det var en de bästa insatser vi gjort kring att hålla rent. Här la deltagare ner hela sin själ för att göra Sofielund till det renaste området i staden, säger verksamhetschef för BID Malmös, Hjalmar Falck.
Resultatet i Sofielund lät inte vänta på sig. Redan efter ett par år i Sofielund skalades antalet patruller upp till flera i staden. En egen patrull skapades för Möllevångsområdet, som tidigare skötts av Sofielundspatrullen.
– Riktigt roligt att vi nu märker upp och tydliggör samarbetet mellan staden och BID Malmös medlemmar. Vi vet att just rent och snyggt står högt på listan bland boende och verksamheter och här vill fastighetsägarna inom BID bidra, säger Hjalmar Falck.
Mer information kring hur vi håller rent och snyggt hittar du under Medlemserbjudanden, där det finns möjlighet att få extra hjälp från olika verksamheter! Passa på!
Bostadsmarknaden fortsatte uppåt i mars
Under mars ökade priserna på bostadsrätter med 2 % och villapriserna med 1 %. Prisutvecklingen på årsbasis ligger på samma nivå som förra månaden med -11 % för bostadsrätter och -13 % för villor. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Störst prisuppgång för bostadsrätter hittar vi även denna månad i centrala Göteborg där de ökade med 3 %. Ökningen i Storstockholm och Storgöteborg var 2 % och i centrala Stockholm 1 % medan de var oförändrade i Malmöområdet. På årsbasis varierar nedgångarna från 9 % i Storstockholm till 13 % i Storgöteborg. Samtliga län har en negativ prisutveckling på årsbasis – från 7 % i Norrbotten till 21 % i Örebro, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, mars 2023
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | +2 % | + 1 % | – 11 % | 42 991 |
Centrala Stockholm | +1 % | + 4 % | – 11 % | 103 250 |
Stor-Stockholm | +2 % | + 3 % | – 9 % | 63 990 |
Centrala Göteborg | +3 % | + 4 % | – 12 % | 64 054 |
Stor-Göteborg | +2 % | + 1 % | – 13 % | 45 680 |
Centrala Malmö | ±0 % | ± 0 % | – 11 % | 36 132 |
Stor-Malmö | ±0 % | – 2 % | – 11 % | 32 519 |
MKB har positiv inverkan på bostadsförsörjning
Malmö har fått en ökad social blandning och en något mindre segregation. Vad detta innebär i praktiken är svårt att säga, enligt Martin Grander på Malmö universitet. Likaså att hitta en tydlig koppling mellan utsatta områdens positiva utveckling och allmännyttans bosociala insatser, eftersom det är svårt att avgöra om det beror på att nya grupper med annan socioekonomisk bakgrund flyttat dit.
Det visar den forskning som pågått under tio år som tittat på allmännyttans betydelse för bostadsförsörjning, en forskning som fortsätter tio år till.
Popup Returen under vår och sommar. Uppdaterad med invigning
Nu kommer den populära Popup Returen att dyka upp på flera platser runt om i staden. Första stopp var på Sevedsplan den 4 april. Inom BID Malmös områden placeras Popup Returen ofta ut i samverkan med våra BID-föreningar.
Här invigdes årets första Pop-Up Retur och det blev riktigt lyckat!
Invigningen skedde i samverkan med VA SYD, Drevet, BID Malmö, Fryshuset, Röda Korset, Hyresgästförening, Trianon, Basketklubben Srbija, Polisen mfl. Fixade kaffe med fika under eftermiddagen gjorde Hyresgästföreningen på Seved och där Trianon sponsrade med korv, grillning och annat av bidrog övriga aktörer med.
Här är ett litet bildspel från invigningen.
Här hittar du informationsmaterial på olika språk som kan använda för att hängas upp i trappuppgångar eller liknande (pdf):
Det här är Popup Returen
Pop-up Returen är en tjänst från VA SYD. Den fungerar som en turnerande återvinnings- och återanvändningsstation och stannar på sex hållplatser i Malmö. Här kan närboende privatpersoner lämna trasiga möbler, cyklar, elprylar, textilier, skärmar, leksaker och farligt avfall till återvinning. Dessutom kan besökare gratis i återbruksvagnen ta och lämna fungerande saker, möbler, kläder, inredningsdetaljer för återanvändning/återbruk.
Vid några tillfällen varje säsong erbjuder man aktiviteter i samarbete med aktörer som verkar för hållbar konsumtion genom att laga, renovera eller up-cykla.
Här kan du läsa mer om Popup Returen.
Språkrör mötte BID Malmö
Nyligen besökte Miljöpartiets ena språkrör, Märta Stenevi, BID Malmö. Ett intressant återseende från tiden när Märta Stenevi var kommunalråd i Malmö och mycket drivande i BID-processen och dess utveckling i Sofielund. Med i mötet var även Janne Grönholm (MP), kommunalråd för Kultur och fritid.
Särskilt intressant var våra samtal om att stadens möjligheter att tillsammans med fastighetsägare köpa upp fastigheter – förfallna men även sådana som har problem kopplade till kriminalitet. Diskussionen kom långt även när det gäller utvecklande av ett fastighetsbolag, men detta visade sig stöta på en hel del juridiska hinder
– Det här är intressant, säger BID Malmös verksamhetschef Hjalmar Falck och Ulf Silbersky från Platspilot. Vi tror att det här är en av många vägar för att få bukt med och kunna bidra till att förvärva fastigheter som förslummas.
Märta Stenevi fick även en eloge för intresset för och stödet till BID-processen i starten, bland annat från BID Malmös ordförande, Jan Svärd.
Det var på initiativ av Märta Stenevi själv som samtalet ägde rum.
– Jag var nyfiken på att få veta hur långt processen har kommit, inte minst med tanke på att ett helt nytt område, Möllevången, har tillkommit, säger hon.
Här kunde BID Malmö berätta om olika insatser, med fokus på kultur och konst, i området men även visa på de positiva resultaten i Södra Sofielund. Det är ett område som polisen räknar med ska kunna lyftas från listan över särskilt utsatta områden.
– Vi fick möjlighet att sprida kunskap om den positiva utvecklingen, säger Hjalmar Falck och biträdande verksamhetschef Milan Obradovic. Vi kunde också berätta om BID-processer som utvecklas på flera håll i landet, bland annat nyligen i två områden i Uppsala.
BID-engagemang bra för områden
Läs mer om områdesutveckling i Fastighetstidningen, där VD:n för Fastighetsägarna skriver om BID:s utvecklingen av Biblioteksgatan i centrala Stockholm, omdaningen av det tidigare industriområdet Godisfabriken i Gävle samt insatser för att skapa attraktiva och trygga bostadsområden i Gamlestaden i Göteborg, på Järvafältet i Stockholm och i Sofielund och Möllevången i Malmö: några exempel på satsningar för att utveckla ett område, det som ofta kallas BID (Business Improvement District).
Senaste nytt från Kira om BID
Läs mer om BID Malmö från Kira förla,g där Jeanette Rosengren bland annat skriver så här:
”Allt under vårt paraply är inte böcker. Nu i vinter har vi jobbat en hel del för BID:s räkning med att ta fram texter och bilder för att foliera elskåp i olika områden i Malmö. Ja, ni vet ju hur elskåpen brukar se ut?
Läs mer i Kiras pressmeddelande.
Populär grannskapsdag
Ett hundratal besökare kom till en ”Grannskapsdag” när den anordnades på Sofielundsvägen 2–8 i början av februari. Bakom arrangemanget stod bland andra BID Malmö, Heimstaden, Stena Fastigheter och MKB. På plats fanns Räddningstjänsten, P-Malmö, stadens ordningsvakter, polisen, Flamman och Röda Korset. Schackklubben anordnade tävlingar, här fanns pingis och grill med Stena, Heimstaden stod för fika och godis och det fanns ansiktsmålning med Beatriz. Malmö ideella och förebyggare från staden informerade.
Besökare lockades med musik, korvgrillning , kaffe och popcorn längs kvarteret Sofielundsvägen 2–8 på Möllan.
– Det blev ett mycket lyckat arrangemang som knyter samman fastighetsägare, boende och besökare i kvarteret, menade verksamhetsutvecklare Jeanette Berga som arrangerade för BID Malmö. Vi hoppas kunna genomföra detta i fler kvarter och gatustråk både i Möllevången och Sofielund.
Grannskapsdagen är ett arrangemang som genomförs när fastighetsägare ser behov av att stärka granngemenskapen – så både fastighetsägare och boende kan höra av sig med tips på andra platser till BID Malmö!
Det var idel lovord kring satsningen, bortsett från någon boende som reagerade på hög musik under de två timmar som arrangemanget pågick.
– Vi har respekt för synpunkter och tar med detta i vår utvärdering. Vi förstod att det lät mycket under en stund och till nästa gång kan vi placera musiken på ett sådant sätt att den stör mindre, säger verksamhetschef Hjalmar Falck, BID Malmö.
Här får du ett bildsvep från den populära sammankomsten under eftermiddagen:
Bostadspriserna sjönk i januari
Under januari sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 1 %. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på -10 % för bostadsrätter och -12 % för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Centrala Stockholm sticker ut med en prisuppgång på 1 %. I centrala Malmö var priserna oförändrade. I centrala Göteborg sjönk de däremot med 1 %. För storstadsregionerna registrerar vi 1 % i Storstockholm och 2 % i Storgöteborg och Stormalmö. Årstakten varierar mellan -7 % och -14 %.
– De största nedgångarna hittar vi i Göteborgsområdet och de lägsta i Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, januari 2023
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | – 1% | – 4% | – 10% | 41 572 |
Centrala Stockholm | + 1% | ± 0% | – 11% | 101 191 |
Stor-Stockholm | – 1% | – 2% | – 9% | 60 998 |
Centrala Göteborg | – 1% | – 6% | – 14% | 59 777 |
Stor-Göteborg | – 2% | – 6% | – 14% | 42 577 |
Centrala Malmö | ± 0% | – 4% | – 7% | 36 050 |
Stor-Malmö | – 2% | – 7% | – 9% | 32 980 |
Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet.
Lagändring för vräkning
Lagändringar krävs om boende ska kunna vräkas på grund av barns kriminalitet: en mamma vars son säljer cannabis eller en gängkriminell med pistol. Båda skulle kunna kastas ut på gatan genom en lagändring som snart kan bli verklighet. Hem & Hyra kikade in i framtiden och hittade hushållen som är i riskzonen
Läs mer i senaste Hem och Hyra.
Tufft för BRF:er
Här kan du läsa lite nyheter för Brf:er som samlats in av Revisionsfirman Sven-Erik Nilsson i Malmö:
Tufft för många bostadsrättsföreningar
Enligt statistik ser flera bostadsrättsföreningar en ökning i antalet obetalda avgifter som gått till inkasso. Föreningarna kan dock minska risken för att obetalda avgifter hopar sig genom att
- skapa tydliga rutiner för hantering av sena betalningar
- ha enhetliga regler för påminnelser och inkassokrav och följa dessa
- inte göra undantag eller särbehandla någon, alla medlemmar behandlas lika
- ta hjälp av redovisningsbyrån för att ekonomiplanera.
Antalet konkurser under hösten det högsta på tio år
Enligt UC:s statistik har det totala antalet konkurser under 2022 ökat med 5 procent i jämförelse med 2021. Sett till december månad har konkurserna ökat med 17 procent, och under det senaste halvåret har konkurserna ökat med 22 procent i jämförelse med samma period i fjol. Det motsvarar det högsta antalet konkurser på tio år.
Ny lag om bostadsrätter
Den 1 januari 2023 började den nya bostadsrättslagen gälla. Förändringarna påverkar både den som köper och äger en bostadsrätt. Ändringen ger bland annat bostadsrättsföreningen större möjligheter att hindra bostadsrättshavare från att ändra i sina lägenheter.
Behöver föreningens stadgar omformuleras?
Så kan vara fallet om man skrivit in något i stadgarna som bryter mot den nya lagen. Ett tips vid formulering av stadgar kan vara att inte skriva in delar av lagen i stadgarna, eller reglera något i stadgarna som redan regleras av lagen, utan bara hänvisa till gällande lag. Risken för missvisande stadgar minskar betydlig.
Via källan nedan hittar du också regeringens proposition och civilutskottets betänkande.
Ändringar i årsredovisningslagen för bostadsrättsföreningar
Från och med den 1 januari 2023 ökar kraven på information i årsredovisning och förvaltningsberättelse för en bostadsrättsförening.
Kassaflödesanalys och nyckeltal
Nu införs krav på kassaflödesanalys i årsredovisningen samt krav på vissa nyckeltal och upplysning vid negativt resultat i förvaltningsberättelsen. Tidigare gällde kravet på kassaflödesanalys bara för större företag, men nu är det obligatoriskt också för bostadsrättsföreningar.
Kassaflödesanalysen beskriver effekten av in- och utbetalningar i föreningen.
Följ länken nedan för att se vilka övriga upplysningskrav som införts.
De nya reglerna tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2022.
Källa: Svensk Författningssamling SFS 2022:1028
BID-medlemmen Massive säljer fastighet
Nu säljer Massive Entertainment sin fastighet – men stannar kvar i den som hyresgäst. Läs mer i Sydsvenskan.
Årets bygge kan bli Stenas Trikåfabrik
Så här skriver Dagens Fastigheter om BID medlemmens Stenas fastighet, Trikåfabriken.:
”I projektet Trikåfabriken har fastighetsägaren Stena Fastigheter och entreprenören Servicekuben förvandlat en gammal byggnad till en modern kontorsbyggnad med respekt för historien. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom renovering. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023.
Grannskapsdag på Möllan
Fastighetsägare BID Möllevången, flera av fastighetsägarna samt föreningar längs Sofielundsvägen 2–8 fixar den 6 februari en Grannskapseftermiddag för boende och verksamheter. Allt för att skapa större gemenskap i fastigheterna och kvarteret.
Popcornmaskin på gatan, utdelning av ballonger, musikanläggning och ansiktsmålning och information om föreningar i området är en del av programpunkterna.
– En del av gatan stängs av och vi räknar med att omkring 100 besökare kommer för att träffas, säger Jeanette Berga från BID Malmö. Se program här (pdf).
Tips om hur man blir av med råttor
I senaste Fastighetstidningen kan du läsa om tips om hur man blir av med råttor.
Fina priser i Kundkristallen till BID-medlemmar
I ett antal kategorier kammade BID-medlemmar hem fina priser: Rosengårds Fastigheter AB, MKB och Victoriahem.
Grattis från BID Malmö!
Nya förslag om trygghet från Fastighetsägarna
Fastighetsägarna har tagit fram ett program med 17 konkreta förslag till lagändringar för att öka tryggheten i och omkring fastigheter. Dessutom medfinansierar Fastighetsägarna forskning och deltar i referensgrupper om brottslighetens påverkan på näringsliv och samhälle.
BID vände utveckling i Märsta
Så här arbetar fastighetsägare, polis och andra verksamheter för att vända utvecklingen i Märsta genom BID process, läs mer i Fastighetstidningen
https://fastighetstidningen.se
Bygglov för kulturljudzon
Bygglov öppnar upp för långsiktighet inom Kulturljudzon i Sofielund. Läs mer i pressmeddelandet från Malmö stad
Sollentuna fick veta om BID
Det blev bra samtal kring BID-processer och hur vi utvecklar i partnerskap. Alla var överens om att fastighetsägare spelar stor roll i att skapa trygga och trivsamma områden. Intressant att se också hur BID-processen i Malmö inspirerar – men också att vi lär av varandra.
Spännande rapporter om bostadsforskning
Flera rapporter kring bostadsforskning kommer under nästa år. Läs mer i Fastighetstidningen.
Vasakronan utvecklar Södertull
Läs om BID-medlemmen Vasakronans arbete i utvecklandet av Södertull i Lokalguiden.
Victoriahem lyfter miljonprogram
BID-medlemmen Victoriahem är en av flera fastighetsägare som vill förbättra ryktet kring miljonprogrammen. Läs mer i Fastighetstidningen.
Så omskapas NGBG-gatan
Ny avhandling om NGBG och migranter. Här kan du läsa Laleh Foroughanfars avhandling om hur migranter omskapat en gata.
BID-process för ökad trygghet ger effekt
I den senaste delårsrapporten för 2022 skriver Malmö stad bland annat så här:
Under 2022 har arbetet för att öka tryggheten utvecklats tillsammans med civilsamhället och lokala aktörer. Till exempel kan man se en ökad trygghet i områden där BID-modellen införts. Modellen innebär att näringsidkare, fastighetsägare, föreningar och andra lokala aktörer arbetar tillsammans i närområdet och finns i dag i Sofielund och på Möllevången.
Läs mer i stadens pressmeddelande.
Stena Fastigheters mural invigd
Nu är ytterligare en muralmålning invigd. Denna gång hos Stena Fastigheter och i samverkan med Artscape, Möllevångsskolan och BID Möllevången.
Läs mer i Fastighetstidningen.
Fastighetsägarnas hundra idéer för liv
Fastighetsägarna tar nu fram åtgärder för att öka flödet och skapa mer liv i stadsrummet.
Läs mer i Fastighetstidningen och i Fastighetsägarnas egen rapport.
Kritik och anmälan mot att E.ON höjer fjärrvärmepris
Kritiken mot att E.ON höjer fjärrvärmepriset är stor. Här hittar du några inlägg i debatten – senast om MKB som anmäler till konkurrensverket.
- Debattartikel i Sydsvenskan
- Nyhetsartikel i Fastighetstidningen
- och i Sydsvenskan.
Enklare för fastighetsägare att rapportera dem som bor felaktigt
Fastighetsägarna lägger fram förslag för att lindra energikrisen
Läs mer i Fastighetstidningen.
Bostadspriserna fortsatte nedåt i augusti
I augusti sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 2 % i riket som helhet. Prisnedgången har dämpats något för bostadsrätter men ökat för villor jämfört med förra månaden. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -4 % medan villorna ligger på -1 %. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
För bostadsrätter sjönk priserna i Malmö med 2 % i de centrala delarna och med 1 % i storstadsområdet. Årstakterna är +/- 0 % i Stormalmö.
För villor sjönk priserna i samtliga storstadsområden. Prisnedgången var 3 % i Malmöområdet. På årsbasis har priserna fallit med 5 % i Stormalmö.
Läs mer hos Svensk Mäklarstatistik.
Nya mötesplatser för återbruk
Konceptet Returen används i Sofielund. I kvarteret Spårvägen finns återbrukscentralen Returen. Här kan de som bor i området lämna in elektronik, lampor, kemikalier och grovavfall. Det går också att lämna in kläder och mindre hushållsföremål till återbrukshörnan. VA Syd anordnar olika aktiviteter med fokus på att ta hand om saker och återbruka sådant man redan har. Dessutom kommer VA Syd att satsa på Pop-up Returen, som är en mobil variant av Returen.
Rapport om bostadsdiskriminering klar
Nu är den klar: Malmö mot Diskriminerings (MmD:s) rapport över intervjustudien om bostadsdiskriminering ur bostadsaktörers perspektiv.
Intervjustudien en en del av MmD:s förebyggande arbete mot bostadsdiskriminering i samverkan med både rättighets- och ansvarsbärare på bostadsmarknaden. Forskningsledare för studien har varit Emil Pull från Malmö universitet.
Nya förslag på ökad trygghet
Gör det enklare för fastighetsägare att vräka kriminella som bedriver brottslig verksamhet i lokaler. Det är huvudpunkten i en ny debattartikel av Fastighetsägarna.
Läs mer i Fastighetstidningen och hos Fastighetsägarna där du hittar alla 17 punkterna.
Effektivare tvistlösning för kollektiva hyresförhandlingar
I en lagrådsremiss föreslår regeringen ett oberoende tvistlösningsförfarande för tvister om de årliga hyresändringarna mellan de kollektivt förhandlande parterna på hyresmarknaden. Syftet är att tvisterna ska kunna avgöras snabbare och att de kollektiva förhandlingarna ska kunna bedrivas mer effektivt.
Parterna på hyresmarknaden för regelbundet kollektiva förhandlingar om justering av den allmänna hyresnivån. Förhandlingarna brukas kallas de årliga hyresförhandlingarna. När förhandlingarna inte fungerar väl kan det orsaka stora problem. Om parterna inte kommer överens riskerar det att leda till omfattande processer i hyresnämnderna. Utdragna processer innebär också en risk för att hyresgästerna drabbas av hyreshöjningar retroaktivt.
För parterna på den allmännyttiga hyresmarknaden finns sedan tidigare ett tvistlösningsförfarande som innebär att de årliga hyresförhandlingarna kan lösas snabbt och effektivt. Förfarandet är inte reglerat i lag utan har inrättats genom avtal mellan partsorganisationerna på den allmännyttiga sidan: Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. I lagrådsremissen föreslås en ny lag med ett liknande tvistlösningsförfarande som kan användas även av parterna på den privata hyresmarknaden. Parterna på den allmännyttiga sidan kommer att kunna fortsätta att använda sig av det tidigare tvistlösningsförfarandet.
– Det är mycket positivt att partsorganisationerna på den privata sidan, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, har kommit överens om att använda sig av det tvistlösningsförfarande som regeringen föreslår. Det skapar förutsättningar för att de årliga hyresförhandlingarna på den privata hyresmarknaden kan bedrivas mer effektivt, vilket är viktigt inte minst för hyresgästerna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
För att ytterligare effektivisera hyresförhandlingarna föreslås också skärpta regler för hur förhandlingarna ska bedrivas. Det införs en skadeståndsskyldighet för en part som inte inställer sig till ett förhandlingssammanträde inom viss tid. Det föreslås vidare att det skadestånd som en part ska ha rätt till om motparten bryter mot sin förhandlingsskyldighet ska uppgå till minst ett halvt prisbasbelopp. Syftet är att höja nivåerna på skadestånden jämfört med i dag.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.
Hyresrätten behöver stärkas
De flesta fastigheter som finns idag kommer att stå kvar om hundra år. Då har samhället och fastigheterna förändrats. Vi vet inte exakt hur. Men vi vet några saker.
Det skriver Susanne Rikardsson och Magnus Hulthe Andersson, Fastighetsägarna Syd i Sydsvenskan.
Lagstiftning bör stärkas
Lagstiftningen behöver stärkas för att öka tryggheten. Det menar Fastighetsägarnas vd som pekar på goda exempel, bland annat BID Malmö, BID Gamlestaden och Fastighetsägarna Järva.
Läs mer i Fastighetstidningen.
Priser på villor något uppåt och bostadsrätter oförändrade i april
I april ökade priserna på villor med 1 procent medan priserna på bostadsrätter var oförändrade. På årsbasis har priserna på villor ökat med 8 procent medan bostadsrätter ökat med 7 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Inbjudan till konferens om BID, stadsutveckling och platssamverkan i Göteborg den 9 maj
Läs mer om konferens och anmälan här.
Läs mer om debatten kring bostadssociala utredningen
Här kan du läsa lite om debatten kring bostadssociala utredningen i Fastighetstidningen:
- Sveriges Allmännytta
- Hyresgästföreningen
- Kan man förutse platser som riskera drabbas av gängvåld och skjutningar? Läs mer i Fastighetstidningen om polisen som doktorerat i ämnet
Stena Fastigheter och Mitt Möllan öppnar för enklare sätt att starta butik i Möllevången
Läs mer i Stena Fastigheters pressmeddelande.
Riksbyggen erbjuder husrum
Kriget i Ukraina har fått Riksbyggens brf:er att vilja erbjuda husrum i sina fastigheter till dem som flyr kriget. Nu uppmanar Riksbyggen alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att göra detsamma. Läs mer i Fastighetstidningen.
Vägen från källare till bostad i en bostadsrättsförening
Här kan brf:er hitta en intressant dagbok om att bygga om sin källare till bostäder. Läs mer i Fastighetstidningen.
Ett samarbete mellan staden, polisen och fastighetsägarna ska göra Sofielund ännu bättre
En tisdagsförmiddag i februari arrangerade Polisen en medborgardialog tillsammans med Malmö stad och Fastighetsägare BID Sofielund. Dialogen hölls inför ett nytt medborgarlöfte i Sofielund.
Ett medborgarlöfte innebär att Polisen och Malmö stad lyssnar på vad de boende i området önskar för att känna sig trygga och säkra för att sedan arbeta efter det. Samverkan mellan staden och polisen är viktig för att nå målen med en säkrare stad.
– Medborgarlöftet pågår under ett år, från april till april, säger Elin Andersson, kommunpolis.
Tidigare har medborgarlöftet genomförts i bland annat Möllevången, och enligt Elin Andersson ser polisen att utvecklingen gått framåt och att fler känner sig trygga i området.
– De flesta vill att narkotikahanteringen tas hand om bättre, säger Elin.
Medborgardialog med öppna öron
Enligt de boende sker mycket öppen knarkhandel och vill ha ökad polisnärvaro vilket också är en bra lösning enligt polisen. Man tycker också att det känns otryggt i mörkret och vill ha mer belysning. Det pratas också om nedskräpning vilket man märkt minskar ju mer polisen syns i stadsdelen.
Under tiden polisen är på plats för medborgardialogen kommer många förbi och småpratar. Godis och reflexer lockar barn och unga att våga komma fram till polisbilen.
– Det är mest äldre personer som vill prata, de unga når vi oftare via uppsökande arbete, säger Elin.
Medborgardialoger kommer att även föras under tiden medborgarlöftet pågår för att de boende ska kunna föra fram sina åsikter och önskemål kring polisen och stadens arbete för mer trygghet i området. Och efter april 2022 har Sofielund blivit en ännu tryggare plats att bo på.
Läs mer
Text och foto: Jessica Hallbäck
Fler initiativ i trafiken ska göra Möllevången tryggare
[Pressmeddelande från Malmö stad:] På grund av den befintliga stadsstrukturen på Möllevången blir det inget superkvarter efter Barcelona-modell, men det är fortfarande aktuellt att arbeta för minskad biltrafik. På sitt sammanträde fattade tekniska nämnden beslut om att titta närmare på andra insatser för att öka tryggheten efter initiativ från Miljöpartiet.
Vårdslös bilkörning är en vanlig anledning till oro och otrygghet i trafiken och i det offentliga rummet. I Malmö är Möllevången ett område där det återkommande rapporteras om trafikförseelser. För att öka tryggheten för de som bor och rör sig i området har möjligheten att införa superkvarter utretts, men avfärdats på grund av stadsstrukturen. Istället ska insatser som fler enkelriktade gator, gångfartsområden och gågator övervägas för att minska genomfartstrafiken i området.
– Vi har tagit flera initiativ för att öka tryggheten runt Möllevången som har varit framgångsrika. Försöket med Trygga lokalgator har blivit permanent och numera finns det sommargågator i området. Samtidigt kan vi se att det fortfarande upplevs som otryggt och här finns det fortfarande initiativ att ta, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service och ordförande i tekniska nämnden.
– Vi fortsätter vårt aktiva arbete för att säkerställa att både boende och besökare runt Möllevången ska kunna känna sig trygga. Flertalet initiativ har tagits för att öka säkerheten och genom att satsa på enkelriktade gator och gågator minskar vi risken för att olyckor sker i området, säger Håkan Linné (L), vice ordförande i tekniska nämnden.
– Möllan är idag drabbat av ohämmad bilism, med hetsig trafik, avgaser och buller. Miljöpartiet tycker att det är hög tid att ge tillbaka stadsrummet till invånarna och besökare, och göra plats för aktiviteter, mötesplatser och grönska. Därför är vi mycket positiva till att Malmö stad nu går vidare med vårt förslag och hittar platsanpassade trafiklösningar för hur vi minskar genomfartstrafik och gör Möllan mer inbjudande, tryggare och renare, säger Stefana Hoti (MP), partiföreträdare och ledamot i tekniska nämnden.
Nu kommer förslagen om bättre skydd vid köp av bostadsrätter
Dokument och information om diskriminering på bostadsmarknaden
Här hittar du dokument och information om diskriminering på bostadsmarknaden från fastighetsägarna om vad du bör tänka på som fastighetsägare.
Elspartips för bostadsrättsinnehavare
Här kan du som bor i bostadsrätt få veta mer om hur du kan sänka elkostnaderna. Håll även utkik efter seminarium inom BID Malmö inom kort, där vi presenterar senaste nytt om solceller.
Året inleds med stigande bostadspriser
I riket ökade priserna på bostadsrätter med +1 % medan villorna var oförändrade januari. Prisutvecklingen på årsbasis ligger på samma nivå som förra månaden +6 % för bostadsrätter och +13 % för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Störst förändring hittar vi i centrala Stockholm där året inleddes med prisökningar på 2 %. I centrala Göteborg och Storgöteborg ökade priserna med 1 %. I Storstockholm och hela Malmöområdet var priserna oförändrade. Årstakterna varierar från +5 % till +9 %, förutom i centrala Stockholm där årstakten sticker ut med +13 %, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
I samtliga storstadsområden inleddes året med prisökningar på 1 %. Att riket landar på oförändrat beror på något svagare prisutveckling i januari i övriga riket. Om vi däremot tittar på helårssiffran ligger många områden i övriga riket något högre jämfört med storstadsområdena som samtliga registrerar +12 %, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Fritidshus har under pandemiåren uppvisat kraftiga prisökningar. På riksnivå har priserna ökat med 20 % senaste 12 månaderna och i åtta län ligger prisutvecklingen mellan 22 % och 29 %. Genomsnittspriset på fritidshus i hela riket ligger nu på 2,4 Mkr, men det är stor prisskillnad mellan de olika länen. Högst priser hittar vi i Stockholms-, Gotlands- och Jämtlands län på över 3 Mkr och de lägsta i Kronoberg och Norrbotten på drygt 1,2 Mkr, avslutar Per-Arne Sandegren
Mäklarsamfundets kommentar
Prisutvecklingen sett över tre månader visar att villapriserna efter en lång period av stora prisökningar nu börjar plana ut. Samtidigt är det andra månaden i rad som bostadsrättspriserna i centrala Stockholm ökar markant. Framöver blir det intressant att se om den tendensen förstärks av slopade restriktioner och mindre distansarbete, säger Björn Wellhagen, VD
Svensk Mäklarstatistik AB ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet.
Tekniska nämnden vill ha fler BID:s i sin budget
För att Malmö fortsatt ska växa hållbart och utvecklas i en positiv riktning görs en rad satsningar i tekniska nämndens budget 2022. I fokus står bostadsbyggande i olika upplåtelseformer, trygghetsinsatser, aktiviteter för barn och unga samt klimatomställningar.
Den framgångsrika BID-modell som i dag finns i Sofielund och på Möllevången ska utökas till fler områden i Malmö. Modellen innebär att näringsidkare, fastighetsägare, föreningar och andra lokala aktörer arbetar tillsammans för ökad trygghet och tillit i det gemensamma närområdet.
Läs mer om budgetdirektiven för tekniska nämnden 2022–2023.
Uppstart Malmö söker unga i åldern 18–29 år som saknar utbildning och jobb
Du som fastighetsägare kan hjälpa till att fånga upp några av de drygt 3 000 unga (i gruppen finns väldigt många flickor) som man i dag inte riktigt vet var de finns. En del bor säkert hemma, andra är kanske utomlands, men en stor grupp vet man saknar både jobb och en fast plats i tillvaron.
Häng upp denna flyer i trappuppgångar eller sprid på annat sätt så hjälps vi åt att nå dem.
Välkommen Rikshem till BID Malmös föreningar!
Nu får vi ytterligare en ny medlem till våra BID-föreningar i Malmö. Det är Rikshem som ansluter sig med bostäder i både Sofielund och Möllevången.
– Vi ser inträdet i Fastighetsägare BID Möllevången/BID Sofielund som ett viktigt steg i vårt fortsatta arbete med att utveckla och trygga våra områden i Malmö. Att nyttja den gemensamma krafterna har visat på stor nytta och för oss är det självklart att vara med och bidra, säger fastighetschefen Magnus Grankvist.
Fotnot: Vi lär känna Rikshem längre fram i år under våra medlemsporträtt.
Små prisrörelser avslutade bostadsmarknaden 2021
Under december var bostadsrättspriserna oförändrade medan villorna minskade med 1 % på riksnivå. Sett till helåret 2021 steg priserna i riket med 7 % på bostadsrätter och 13 % på villor. Även i storstadsområdena noterar vi de högsta prisökningarna under året på villor, det visar den senaste statistiken över bostadsförsäljningar sammanställd av Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
December brukar präglas av stillastående priser vilket de gör i alla redovisade områden förutom i de centrala delarna av Stockholm där priserna ökade med 2 %. Inte sedan 2016 har vi sett en så pass hög nivå på decembersiffrorna. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +6 %, som vi ser i Storgöteborg och Storstockholm, till +11 % i centrala Stockholm, säger Hans Flink Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
Under senaste månaden gick villapriserna ned i Göteborgs- och Malmöområdena medan de var oförändrade i Storstockholm. Sett till prisutvecklingen på årsbasis ökade storstadsområdena mellan 12 % och 13 %, konstaterar Hans Flink.
Marknaden
Liksom 2020 präglades 2021 av stort antal sålda bostäder. Under året såldes 132.000 bostadsrätter vilket är 11.000 fler än förra året. Även villaförsäljningarna nådde en ny toppnotering 2021 med drygt 59.000 sålda, vilket var drygt 2.000 fler än förra året. De tre sista månaderna av 2021 gick dock antalet sålda bostäder ned något i jämförelse med 2020. Även priserna hade en vikande trend under andra hälften av 2021, avslutar Hans Flink.
På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, läns- och kommunnivå.
Boverkets regeringsuppdrag att undersöka förutsättningarna för stärkt platssamverkan
Platssamverkan kan bidra till att utveckla den fysiska miljön lokalt, ge goda resultat när det gäller ökad trygghet, ökad trivsel samt ökade fastighetsvärden. Boverket har haft regeringens uppdrag att undersöka förutsättningarna för en stärkt platssamverkan.
Boverket har kartlagt svenska erfarenheter av lokal, långsiktig och platsbaserad samverkan mellan fastighetsägare, näringsidkare och det allmänna i syfte att bekämpa utanförskap, skapa tryggare bostadsområden och stärka det lokala näringslivet. Därutöver har även exempel på platssamverkan i ett urval av länder studerats.
I andra länder kan platssamverkan bland annat organiseras som ett Business Improvement District (BID). I Sverige bedrivs platssamverkan som liknar den som förekommer utomlands, fast på frivillig basis. Boverket har även undersökt om det finns några hinder i relevant lagstiftning för stärkt platssamverkan.
Här hittar du rapporterna kring BID och platssamverkan från Boverket som har överlämnats till Finansdepartementet (samtliga i pdf-format):
- Rapport Boverket Platssamverkan 2021
- Forskningsläge platssamverkan
- Internationell platssamverkan
- Juridik kring platssamverkan
- Struktur i utsatta områden
Boverket rekommenderar inte någon lagstiftning kring BID
Läs mer i Fastighetstidningen.
Rapport om vattenutmaningar i Sofielund
Här kan du läsa om ett första utkast i rapportform kring vattenutmaningar i Sofielund. Den bygger på skyfallet 2014 och ska ge en första indikation på vad som kan eventuellt göras för att minimera översvämningar. Det har visat sig att grundvatten inte är det stora problemet, utan nu bör blå gröna lösningar diskuteras för att mildra effekter av skyfall. Här finns även de slutsatser som drog av Lunds universitet 2018.
Rapportförfattare vill kunna flytta kriminella
Efter fängelsestraff bör kriminella flyttas från områden som betraktas som utsatta, menar Maria Wallin som i flera år arbetat med gängkriminalitet. Läs mer i Fastighetstidningen.
Goda råd inför snö som lägger sig på taken
Läs mer om licensutbildningen ”Skotta säkert” i Fastighetstidningen.
Oförändrade bostadspriser i riket under november
Mätt på riksnivå var priserna på både villor och bostadsrätter oförändrade under november. I storstadsområdena var prisbilden blandad mellan plus och minus. Prisutvecklingen på årsbasis i riket har sjunkit något och är nu +6 % för bostadsrätter och + 14 % för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Priserna fortsatte uppåt i Stockholm, både i länet och de centrala delarna och ökade med 1 %. I Göteborg har vi omvänt utfall med -1 % i både centrala Göteborg och i storstadsområdet. Priserna var oförändrade i centrala Malmö men minskade med 1 % i Stormalmö. De sista 12 månaderna har priserna ökat mest i centrala Stockholm och centrala Malmö där ökningen nu ligger på 10 %. De lägsta siffrorna hittar vi i Storstockholm med +5 % och övriga områden ligger däremellan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
Även villamarknaden uppvisar en blandad bild under november. I Storstockholm ökade priserna med 1 %, i Storgöteborg var de oförändrade medan sjönk med 1 % i Stormalmö. Prisutvecklingen på årsbasis är desto mer homogen, med +14 % i Storstockholm och Storgöteborg och +15 % i Stormalmö, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Under månaden var det genomsnittliga villapriset 4,0 Mkr. Stockholmsvillan snittade på 7,2 Mkr, Göteborgsvillan 6,1 Mkr och Malmövillan 5,2 Mkr, avslutar Per-Arne Sandegren.
Mäklarsamfundets kommentar
Det sammantagna intrycket från våra medlemmar är att vi nu har en stabil, men betydligt lugnare marknad än i våras. Det är välkommet efter en lång tid av för snabb prisutveckling som, med dagens låneregler, gjort det svårt för många att byta till en bostad som passar livssituationen, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Sevedsplan blir sommartorg 2022
Det har varit många förslag på hur torgytan på Sevedsplan kan utvecklas. Möjligheter för torghandel, föreslag på belysningar och bättre lekplatser har varit några av förslagen från Fastighetsägare BID Sofielund och boende.
Nu ser torget ut att kunna bli ett sommartorg. I ett glädjande beslut som tekniska nämnden tagit står det så här:
”Genom att anordna ett aktivitetstorg som sommartorg 2022 finns en möjlighet att sprida sommarkänslan till en mindre central plats i Malmö. Ur det perspektivet ser förvaltningen flera fördelar med att utveckla Sevedsplan
till ett sommartorg.”
I beslutet betonas att innehåll och ramar för torget ska göras i samarbete med föreningslivet i området och boende.
– Det är bra att medel nu skjuts till för aktiviteter och att fler involveras, som inte alltid syns och hörs. Här finns en
hel del som kan bidra. Det här kan också locka till att utbudet av verksamheter ökar i området, menar verksamhets-
chefen för BID Sofielund, Hjalmar Falck.
Sommargator på plats
Även konceptet med sommargator utvecklas och nu är beslutet taget att Claesgatan mellan Sofielundsvägen och Ahlmansgatan blir sommargata under två år till samt att Ängelholmsgatan som är en är en BID-gata med medborgarlöfte, blir sommargata under ytterligare två år. Här är det sträckningen mellan Kristianstadsgatan och Simrishamnsgatan.
Välkomnar polisens nya befogenheter
Nu träder polisens nya befogenheter i kraft. Från och med den 1 december blir det enklare för polisen att beslagta vapen som gömts i gemensamma utrymmen i flerfamiljshus. Ett välkommet beslut menar BID Malmö, som ser behov av fler åtgärder.
Även NOA, polisens nationella operativa enhet menar att den nya lagen kommer att öka tryggheten.
Varnar för att byggstödet tas bort för snabbt
Flera bolag, däribland medlemmar inom BID Malmö, varnar för att byggstödet tas bort för snabbt. Läs mer i Fastighetstidningen
Nu renoveras M1 av BID-medlemmen Lifra
Om ett par år står hela M1 klart nere i Nyhamnen för att bjuda in verksamheter som normalt inte får plats i den här delen av Malmö, och det är Anders Fransson, vd för BID medlemmen Lifra, som står bakom hela satsningen. Det är som Fastighetstidningens Erik Hörnkvist skriver i sin krönika: en julklapp värd att vänta på:
”Det var som att få vara med och smygöppna en julklapp. Anders Fransson på Lifra hade visserligen gått och spanat på M1 i arton år. Men den har i princip varit gömd bakom hamnbolaget CMP:s omlastning av personbilar.
När vi möttes för en rundvisning hade han nyss fått nycklarna. Om ett par år har Anders Fransson renoverat M1 till sin forna prakt, och då blir det paketöppning för alla. Jag gissar att det för många Malmöbor blir som en helt ny byggnad, fast från 1921.
Det är en i sanning magnifik byggnad. Utsikten över Öresund är fantastisk. Volymen i de enorma salarna som bärs upp av pelare är närmast sakral. Det kommer säkert att bli ännu bättre efter Anders Franssons renovering. Men det är en ynnest att i detta jobb ibland få kika in där tiden fortfarande står stilla. Det innebär också att man får lära sig viktiga fakta som att duvor har vänligheten att välja ut ett och samma ställe för sina behov. Det fick jag lära mig när jag undrande pekade på de konformade högarna här och var på golvet. Mycket praktiskt när det är dags för storstädning i ett magasin som stått övergivet under många år.”
Läs hela artikeln i Fastighetstidningen.
Fastighetsägarnas stödmaterial för en tryggare och rättvisare hyresmarknad
– Vi vet att många fastighetsägarna arbetar hårt med att förebygga och upptäcka skenbyten, olaglig andrahandsuthyrning och andra missbruk på hyresmarknaden. Fastighetsägarna har därför tagit fram ett omfattande stödmaterial så som riktlinjer, kurser och mallar i arbetet för en tryggare och rättvisare hyresmarknad som kan användas av fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Det säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.
Läs mer om andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten
Ombyggnad av skyddsrum kan kosta
MKB planerar en stor informationskampmaj kring ombyggnationer av skyddsrum, skriver Fastighetstidningen. Att inte vara medveten om vilket ansvar man har för sitt skyddsrum kan skapa stora problem för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. I bostadsbristens Stockholm är kvadratmeterpriserna skyhöga och många fastighetsägare konverterar sina källarlokaler till bostäder.
Läs mer om skyddsrum och intervju med MKB i Fastighetstidningen.
Bildar lokal hyresgästförening för att få inflytande
Tvist i hyresnämnden med kokain som bevis
Stillastående bostadspriser under september 2021
På riksnivå var både bostadsrätts- och villapriserna oförändrade under september. Sett till utvecklingen på årsbasis ligger villapriserna på + 14 procent och bostadsrättspriserna på + 8 procent. Antalet försäljningar under september nådde upp till samma historiskt höga nivåer som förra året. Sett till perioden januari-september så är antalet sålda villor och bostadsrätter på ny rekordnivå. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
– Inför det andra kvartalet förutspådde Mäklarsamfundets medlemmar en stabil, men lugnare, marknad och så blev det, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet. Nu har i stort sett alla restriktioner släppt, men det är inget som fastighetsmäklarna tror kommer att få stor marknadspåverkan på kort sikt. Majoriteten av våra medlemmar tror att både småhus- och bostadspriserna kommer att vara stabila under årets sista kvartal,
Lättare vräka kriminella
Förslag på gång för att lättare kunna vräka kriminella. Läs mer i Fastighetstidningen.
Strid om slumkåk
Fortsatt arbete för att komma åt fastighetsägare på Möllevången där staden och miljöförvaltning driver på. BID Malmö har uttalat sig tidigare och menar att detta är inte rimligt för de boende. Läs mer i Hem och Hyra.
En lösning för fler hyresrätter
Vi behöver inte vänta på någon lång utredningstid, anser Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – så här kan man göra för att öka antalet hyresrätter.
Lär mer i Fastighetstidningen.
Små förändringar bostadspriserna i augusti 2021
Enligt Svensk Mäklarstatistik var villapriserna oförändrade i augusti medan bostadsrätterna gick svagt uppåt. Läs mer här (pdf).
Lyder din fastighet under den nya IMD-lagen?
Lagen om individuell mätning och debitering (IMD) för värme i befintliga flerbostadshus träder i kraft den 1 juli 2021. Lagen gäller alla flerbostadshus i Malmö med en energiprestanda som, uttryckt som ett primärenergital, över- stiger 200 kWh per kvadratmeter och år.
Energi- och klimatrådgivningen i Malmö stad vill, genom uppdrag från Energimyndigheten, inspirera och stötta dem som omfattas av nya lagen att genomföra lönsamma energieffekt- iviserande åtgärder.
Vill du veta mer? Titta på videon där energi- och klimatrådgivarna i Malmö stad berättar om IMD-lagen.
Senaste nytt om hyresrabattstödet
Nu öppnar ansökan för hyresrabattstödet för perioden januari–mars 2021. Ansökan görs hos Boverket, som nu också publicerat information om vilka lokalhyresgästkoncerner som redan förbrukat sitt maximala stödbelopp eller som närmar sig maximalt belopp.
Läs mer om hyresrabattstödet i Fastighetsägarnas nyhetsbrev. Där finns också en länk till en film om hur hyresrabattstödet fungerar.
Regeringen föreslår ett stärkt skydd för hyresgäster
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag att stärka skyddet för hyresgäster. Förslagen ger ett förbättrat skydd bland annat när hyresfastigheter missköts och när hyreslägenheter förstörs genom brand eller liknande händelse.
I dag saknar hyresgäster skydd när en lägenhet har förstörts, såvida inte fastighetsägaren själv erbjuder ett nytt hyreskontrakt. Det förekommer också att hyresfastigheter missköts på ett sätt som allvarligt drabbar de boendes trygghet och hälsa.
– Regeringen föreslår därför starkare skydd för hyresgäster som befinner sig i utsatta situationer. Hyresgäster ska ha trygga och bra bostäder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Misskötta fastigheter är även en del av problemet med social dumpning. Oseriösa fastighetsägare köper upp otjänliga fastigheter runtom i landet, ofta i kommuner med minskande befolkning, för att sedan erbjuda hyreskontrakt till personer som inte redan bor i den aktuella kommunen.
– Social dumpning är ett problem som vi måste komma till rätta med. Jag ser därför positivt på att hyresnämnden föreslås få möjlighet att ingripa mot oseriösa fastighetsägare på ett tidigare stadium, säger civilminister Lena Micko.
Regeringen föreslår bland annat
- att det införs en möjlighet att ingripa mot brister i förvaltningen av hyresfastigheter på ett tidigt stadium, genom att hyresnämnden kan vitesförelägga fastighetsägare att åtgärda bristerna
- att en hyresgäst vars lägenhet förstörs genom brand eller liknande ska erbjudas ett nytt hyresavtal av hyresvärden, förutsatt att det är skäligt
- att hyresgäster som får en väsentligt höjd hyra efter en renovering ska få förbättrade möjligheter att ställa om till den nya hyran genom att den nya hyran ska kunna fasas in i ett lugnare tempo än vad som är fallet i dag
- att privatpersoner som hyr ut ägda bostäder och bostadsrätter inte längre ska ha rätt att utan skäl säga upp ett tidsbegränsat hyresavtal i förtid.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.
Flera goda råd till BRF:er
Här hittar ni goda råd kring att hålla årsstämmor digitalt nu under rådande pandemitider. Det är Fastighetstidningen som sammanställt ett antal tips i olika artiklar. Vill ni veta mer så kontakta även oss på BID Malmö, vi har god kompetens som kan vägleda er. Det finns även möjlighet för er medlemmar som vil hålla årsstämmor digitalt att låna vår lokal på Nobelvägen 23 och Friisgatan 14. Hör av er till oss i så fall!
Fastighetsägarna vill slopa krav på momsplikt vid uthyrning för ideell verksamhet
Airbnb-superhost på Möllan uppsagd av MKB. Nu möts de i rätten
Ytterligare ett fall med så kallad superhost, en hyresgäst på Möllan som använt sin MKB bostad till Airbnb uthyrning, har hamnat i Hyresnämnden. MKB vill riva kontraktet
Ersättning av skador som orsakats av polis
Vid ersättning av skador som orsakats av polis, exempelvis lagning av dörr eller insättande av ny dörr vid husrannsakan men även andra skador, reglerar Polismyndigheten vissa skadeståndsanspråk.
- För att ni ska ha rätt till ersättning ska ni kunna visa att skadan orsakats av polisen.
- Ni ska utförligt kunna beskriva vad som har orsakat skadan och precisera det ersättningsbelopp ni begär.
- Ni ska i möjligaste mån styrka det begärda beloppet, till exempel genom att bifoga kvitton.
Det är den nationella rättsavdelningen vid Polismyndigheten som handlägger dessa skadeståndsärenden. Vanligtvis hämtas information och yttranden in från den region där skadan uppstått.
Så här begär man ersättning
Fyll i blanketten ”Skadeståndsanspråk mot Polismyndigheten” (länk till pdf) och bifoga underlag som styrker ert ersättningsanspråk.
Det är Ni som fastighetsägare som begär ersättning. Till exempel lagning samt beställning av ny dörr kan med fördel gå iväg samtidigt. Viktigt är att märka upp handlingen med fullständig adress och/eller polisens diarienunner om ni har det – så att polisen kan styrka att de orsakat skadan.
Ni kan skicka blanketten med e-post till registrator.nord@polisen.se
Skickar ni med vanlig post är adressen
Polismyndigheten
Box 750
981 27 Kiruna
Problem med personer som bosätter sig i trapphus, garage mm
Här (pdf) kan ni som fastighetsägare läsa mer om vilka vägar som finns in i staden när det gäller personer som bosätter sig i trapphus, källare, p-garage mm.
Tomträtten blir en skuldfälla
HSB har tidigare lyft debatten om höjda markpriser och hur det slår mot bostadsrätter, nu lyfts frågan av Brf Valby i Sydsvenskan. Det här leder till en skuldfälla varnar HSB Malmö.
Sex enkla steg för hur det går till att få balkonger till fastigheten
Här kan du som Brf-ägare få sex enkla tips om hur det går till att få balkonger till fastigheten: Fastighetstidningen reder ut vad som gäller.
Lättare att bygga om verksamhetslokaler till bostäder enligt nytt förslag från regeringen
Bättre offentlig hyresstatistik krävs för hyresmarknaden menar Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO
Fortsatt ökande bostadspriser i oktober
Under oktober ökade priserna på både bostadsrätter och villor med 1 %. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +6 % för bostadsrätter och +11 % för villor enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
I storstadsområdena var priserna oförändrade i Storgöteborg och Stormalmö medan de ökade med 2 % i Storstockholm. För innerstäderna ökade priserna 1 % i Stockholm och 2 % i Malmö medan de var oförändrade i centrala Göteborg.
Villor
– Den senaste månaden noterar vi ökningar i samtliga storstadsområden på 2 %. Att rikssiffran är lägre beror på att villor sålda utanför storstadsområdena ökat något långsammare. Årstakterna varierar mellan +10 % i Storgöteborg och +13 % som gäller för både Stockholms- och Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik
Marknaden
– Antalet sålda villor under oktober var 5.900 ,vilket är samma nivå som året innan. Antalet sålda bostadsrätter ökade något till 12.400, vilket är 6 % fler än samma månad 2019. Tittar vi på antalet sålda under årets första 10 månader så har det sålts 48.800 villor och 101.900 bostadsrätter vilket sammantaget är +1 % respektive +6 % fler än samma period förra året, avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik oktober 2020
BOSTADSRÄTTER
1 mån
3 mån
12 mån
Medelpris
Medelpris (kr/kvm)
Riket
+ 1 %
+ 6%
+ 6 %
43 122
Centrala Stockholm
+ 1 %
+ 4 %
+ 6 %
96 942
Stor-Stockholm
+ 2 %
+ 8 %
+ 5 %
62 164
Centrala Göteborg
± 0 %
+ 2 %
+ 3 %
63 918
Stor-Göteborg
± 0 %
+ 3 %
+ 4 %
46 410
Centrala Malmö
+ 2 %
+ 8 %
+ 6 %
35 390
Stor-Malmö
± 0 %
+ 6 %
+ 6 %
32 944
Statistiken baseras på försäljningen av 35 725 bostadsrätter under augusti 2020–oktober 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med maj 2020–juli 2020, tolvmånaderssiffran med augusti 2019–oktober 2019 och i enmånadssiffran jämförs juli 2020–september 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
VILLOR
1 mån
3 mån
12 mån
Medelpris
Riket
+ 1 %
+ 5 %
+ 11 %
3 756 000
Stor-Stockholm
+ 2 %
+ 7 %
+ 13 %
6 656 000
Stor-Göteborg
+ 2 %
+ 5 %
+ 10 %
5 244 000
Stor-Malmö
+ 2 %
+ 5 %
+ 13 %
4 755 000
Statistiken baseras på försäljningen av 16 501 villor under augusti 2020–oktober 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med maj 2020–juli 2020, tolvmånaderssiffran med augusti 2019–oktober 2019 och i enmånadssiffran jämförs juli 2020–september 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
FRITIDSHUS
12 mån
Medelpris
Riket
+ 11 %
1 967 000
Statistiken baseras på försäljningen av 6 397 fritidshus november 2019–oktober 2020. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.
Så arbetar BID-medlemmen Kungsleden för att minska sin klimatpåverkan
Läs mer i Fastighetstidningen.
Personer som trakasserar butikspersonal eller stjäl ska kunna portas
Ny lagstiftning om portning av personer, om det finns risk för att de kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där, är på gång. Syftet är att öka tryggheten i butiker för anställda och kunder. Läs mer hos Fastighetsägarna.
Waldorfskola vill starta skolverksamhet i Folkets hus i Sofielund
Svensk Mäklarstatistik redovisar ökning i försäljning av bostadsrätter
Under september steg såväl bostadsrättspriserna som villorna i landet med + 2 %. Den senaste tremånadersperioden har bostadsrätterna ökat med + 6 % medan villorna ökat + 5 %. På ett år har priserna på villor ökat med + 10 % medan bostadsrätter ökat med + 5 %, visar den senaste månadens mätningar från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
I alla redovisade områden, utom centrala Göteborg, fortsatte priserna att öka under september. Störst ökning var det i Storstockholm, Stormalmö och centrala Malmö på + 3 %. I centrala Stockholm ökade priserna med + 2 %, i Storgöteborg med + 1 % medan de var oförändrade i centrala Göteborg.
Jämfört med förra året är förändringen mellan + 2 % och + 5 %, där det förstnämnda gäller centrala Göteborg och det senare gäller Stockholms- och Malmöområdet, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
Priserna på villamarknaden fortsatte att öka åttonde månaden i rad. I såväl Storstockholm som Stormalmö ökade priserna med + 3 % senaste månaden och i de områdena är nu prisutvecklingen på årsbasis + 10 %. I Storgöteborg ökade priserna med + 2 % och där är prisutvecklingen + 8 % mot föregående år, konstaterar Hans Flink.
Marknaden
Antalet sålda bostadsrätter nådde nya rekordnivåer under september. Det såldes nästan 13.000 bostadsrätter vilket är 14 % fler än förra september.
Samtliga storstadsområden nådde månadsrekord och där stod Storstockholm, med över 5.400 sålda, för störst ökning med 26 % fler än förra september..
Sett till årets första 9 månader är det också rekordantal, 89.000 sålda jämfört med 84.000 förra året.
Villamarknaden präglas av lägre utbud och – 3 % färre försäljningar i september men + 1 % fler för hela niomånadersperioden.
Antalet sålda fritidshus har ökat mest, hittills i år har det sålts 5.400 vilket är 12 % fler än förra året, avslutar Hans Flink.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, september 2020
BOSTADSRÄTTER
1 mån
3 mån
12 mån
Medelpris (kr/kvm)
Riket
+ 2 %
+ 6 %
+ 5 %
43 433
Centrala Stockholm
+ 2 %
+ 4 %
+ 5 %
96 346
Stor-Stockholm
+ 3 %
+ 5 %
+ 5 %
62 302
Centrala Göteborg
± 0 %
+ 4 %
+ 2 %
63 124
Stor-Göteborg
+ 1 %
+ 4 %
+ 4 %
47 321
Centrala Malmö
+ 3 %
+ 7 %
+ 5 %
35 641
Stor-Malmö
+ 3 %
+ 11 %
+ 5 %
32 915
Statistiken baseras på försäljningen av 31 439 bostadsrätter under juli 2020–september 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med april 2020 – juni 2020, tolvmånaderssiffran med juli 2019–september 2019 och i enmånadssiffran jämförs juni 2020–augusti 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Även C vill införa en modell för social housing
Laddplatser – en fråga för fastighetsägarna?
Fastighetsägare får råd att satsa på laddpunkter, men måste få mer kunskap. Läs mer i Fastighetstidningen.
Upp till 20 procent fler bostäder kan byggas om p-normen ändras.
Läs mer i Fastighetsnytt om hur nybyggnationen kan öka om p-normen halveras, och se hela rapporten från Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen här.
Om socialt ansvar och snällhet
Läs om två BID medlemmars syn på socialt ansvar och snällhet:
- Kent Persson, Heimstaden, riktar en del kritik mot den egna branschen i Fastighetstidningen.
- … och Fastighetstidningen analyserar.
Liberalerna vill införa social housing
Liberalerna vill införa social housing och det väcker intresse hos Fastighetsägarna. Läs mer i Fastighetstidningen.
Ökande priser på bostäder
Den senaste månaden ökade priserna på både bostadsrätter och villor med +2%. Prisutvecklingen på årsbasis har ökat jämfört med förra månaden och är nu +4 % på bostadsrätter och +8 % för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Den senaste månaden ökade priserna i både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg med 2 % medan de i Stormalmö ökade med 3 %. Prisökningarna i innerstäderna var 1 % i Stockholm, 2 % i Göteborg och 3 % i centrala Malmö. Årstakterna för de redovisade områdena varierar mellan +2 % och +5 %, där det sistnämnda gäller Storgöteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
Under augusti ökade priserna i Storstockholm och Storgöteborg med 2 % medan de var oförändrade i Stormalmö. Årstakterna för villor ligger mellan +7 % och +8 % vilket är genomgående högre nivåer än bostadsrätternas årstakter, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Antalet sålda bostäder under augusti ligger på samma nivåer som året innan. Tittar vi på antalet sålda under årets första 8 månader så har det sålts 36 900 villor vilket är 2 % fler jämfört med förra året. Antalet sålda bostadsrätter samma period är 76 300 vilket är 5 % fler än 2019. Antalet sålda fritidshus har ökat mest, hittills i år har det sålts 4 700, vilket är 13 % fler än förra året, avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, augusti 2020
1 mån
3 mån
12 mån
Medelpris (kr/kvm)
Riket
+2 %
+3 %
+4 %
41 293
Centrala Stockholm
+1 %
+2 %
+4 %
94 019
Storstockholm
+2 %
+1 %
+4 %
59 965
Centrala Göteborg
+2 %
+5 %
+2 %
64 091
Storgöteborg
+2 %
+4 %
+5 %
46 913
Centrala Malmö
+3 %
+4 %
+3 %
34 695
Stormalmö
+3 %
+7 %
+2 %
31 752
Statistiken baseras på försäljningen av 28 665 bostadsrätter under juni 2020–augusti 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2020–maj 2020, tolvmånaderssiffran med juni 2019–augusti 2019 och i enmånadssiffran jämförs maj 2020–juli 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik VILLOR, augusti 2020
1 mån
3 mån
12 mån
Medelpris
Riket
+2 %
+6 %
+8 %
3 441 000
Storstockholm
+2 %
+4 %
+8 %
6 027 000
Storgöteborg
+2 %
+4 %
+7 %
5 101 000
Stormalmö
±0 %
+3 %
+8 %
4 602 000
Statistiken baseras på försäljningen av 14 636 villor under juni 2020–augusti 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2020–maj 2020, tolvmånaderssiffran med juni 2019–augusti 2019 och i enmånadssiffran jämförs maj 2020–juli 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Rekordlåga inbrott under coronapandemin
Läs mer i Fastighetstidningen.
Ny VD för BID-medlemmen Nyfosa
Läs mer i Fastighetstidningen.
Omstartskommissionen föreslår sociala lägenheter
Läs mer i Fastighetstidningen.
Padel – både investeringsmöjlighet och nytta
Läs i Fastighetsnytt vad Heimstaden tycker
Fortsatta prisuppgångar på bostadsmarknaden
Den senaste månaden ökade priserna på bostadsrätter med 1 % och villapriserna med 2 %. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +3 % på bostadsrätter och +7 % för villor enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
I centrala Stockholm och Malmö ökade priserna med 1 % i juli och i centrala Göteborg ökade de med 2 %. För storstadsområdena blev det en större variation med oförändrade priser i Stockholm, +2 % i Göteborg och +4 % i Malmö. Stormalmös siffra beror på ett ovanligt högt antal sålda smålägenheter i Lund som påverkat hela storstadsområdet.
Årstakterna varierar mellan 0 % till +5 %, där den senare siffran gäller centrala Stockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
I Stor-Stockholm ökade priserna med 2 % i juli medan de i Storgöteborg och Stormalmö ökade med 1 %. Årstakterna i storstadsområdena varierar mellan +5 % och +7 %, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Det råder fortsatt hög aktivitet på bostadsmarknaden, särskilt med tanke på att det är mitt i sommaren. Antal sålda bostadsrätter under juli uppgick till drygt 8.200, vilket är 27 % fler än juli 2019. Det såldes nästan 4.100 villor vilket är en ökning med 8 % mot förra året.
Den höga aktiviteten gäller också fritidshus. Under juli registrerade vi 821 fritidshusförsäljningar mot 700 samma månad förra året vilket är 17% fler, avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, juli 2020
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | + 1% | – 1% | + 3% | 37 872 |
Centrala Stockholm | + 1% | – 1% | + 5% | 93 193 |
Stor-Stockholm | ± 0% | – 4% | + 2% | 56 032 |
Centrala Göteborg | + 2% | + 2% | + 3% | 65 172 |
Stor-Göteborg | + 1% | ± 0% | + 4% | 46 311 |
Centrala Malmö | + 1% | – 1% | + 1% | 33 041 |
Stor-Malmö | + 4% | + 3% | ± 0% | 33 603 |
Statistiken baseras på försäljningen av 28 231 bostadsrätter under maj 2020-juli 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2020-april 2020, tolvmånaderssiffran med maj 2019-juli 2019 och i enmånadssiffran jämförs april 2020-juni 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik VILLOR, juli 2020
VILLOR | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 2% | + 5% | + 7% | 3 042 000 |
Stor-Stockholm | + 2% | + 3% | + 6% | 5 555 000 |
Stor-Göteborg | + 1% | + 3% | + 5% | 4 654 000 |
Stor-Malmö | + 1% | + 4% | + 7% | 4 482 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 15 649 villor under maj 2020-juli 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2020-april 2020, tolvmånaderssiffran med maj 2019-juli 2019 och i enmånadssiffran jämförs april 2020-juni 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Alla avtal som du i fastighetsbranschen behöver
Hos vår medlem Fastighetsägarna hittar du en mängd information och dokument.
Nedåt för bostadsrätter, uppåt för villor under minskad försäljning
Den senaste månaden minskade priserna på bostadsrätter med 2 % i riket som helhet. Villapriserna ökade med 1 %. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +3 % på bostadsrätter och +5 % på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Genomgående prisminskningar i samtliga storstadsområden med -1% till -3%. I innerstäderna minskar priserna mellan -1% till -2%. Årstakterna ligger fortsatt på plus och varierar mellan +1% och +5%. Priserna i centrala Stockholm har ökat mest med +5% de senaste 12 månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
I Stor-Stockholm var priserna oförändrade i maj medan Stor-Göteborg ökade med +1% och Stor-Malmö med +2%. Årstakterna varierar mellan +4% och +7% där Malmö har det högsta värdet, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Under maj 2020 såldes drygt 15.000 bostäder i Sverige vilket är 15% färre mot med samma månad 2019. Villor minskade något mer (-16%) än bostadsrätter (-14%), avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, maj 2020
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | – 2% | – 3% | + 3% | 37 738 |
Centrala Stockholm | – 2% | – 2% | + 5% | 90 837 |
Stor-Stockholm | – 3% | – 3% | + 3% | 56 587 |
Centrala Göteborg | – 1% | – 1% | + 2% | 60 783 |
Stor-Göteborg | – 1% | – 3% | + 3% | 43 824 |
Centrala Malmö | – 2% | – 3% | + 2% | 31 984 |
Stor-Malmö | – 1% | – 3% | + 1% | 29 124 |
Statistiken baseras på försäljningen av 28 534 bostadsrätter under mars 2020 – maj 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2019 – februari 2020, tolvmånaderssiffran med mars 2019 – maj 2019 och i enmånadssiffran jämförs februari 2020 – april 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik VILLOR, maj 2020
VILLOR | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 1% | + 3% | + 5% | 3 413 000 |
Stor-Stockholm | ± 0% | + 1% | + 4% | 6 047 000 |
Stor-Göteborg | + 1% | + 2% | + 4% | 4 871 000 |
Stor-Malmö | + 2% | + 3% | + 7% | 4 488 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 15 176 villor under mars 2020 – maj 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med december 2019 – februari 2020, tolvmånaderssiffran med mars 2019 – maj 2019 och i enmånadssiffran jämförs februari 2020 – april 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik Fritidshus
FRITIDSHUS | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 8% | 1 814 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 6 017 fritidshus mellan juni 2019 och maj 2020. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.
P-normerna behöver utvecklas mer
Kommunernas krav på parkeringsutrymmen vid nyproduktion är inte i takt med tiden, trots senaste årens förändringar. Det visar en färsk rapport från Trafikutredningsbyrån. Läs mer här.
Ny app ska underlätta kontakter för brf:er och fastighetsägare
Läs mer i Fastighetstidningen.
HSB Malmö, medlem i BID, får ISO 26000-verifiering
ISO 26000 är en vägledande ISO-standard inom socialt ansvarstagande (SR – Social Responsibility) och företagssamhällsansvar (CSR – Corporate Social Responsibility).
Nedåt för bostadsrätter, små förändringar för villor
Den senaste månaden minskade priserna på bostadsrätter med -1% i riket som helhet. Villapriserna ökade med +1%. Prisutvecklingen på årsbasis är oförändrad +7% på bostadsrätter men minskade till +5% på villor. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Särskilt tydlig är nedgången i Malmöområdet där priserna i både storstadsområdet och de centrala delarna sjönk med 2 %. I Storstockholm, centrala Stockholm och Storgöteborg sjönk priserna med 1 % medan de var oförändrade i centrala Göteborg.
Samtliga årstakter ligger fortsatt på plus och är högst i Stockholmsområdet med 8 % medan Malmö- och Göteborgsområdena ligger mellan + 4 och +5 %, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
Under april var priserna oförändrade i Stor-Stockholm och Stor-Malmö medan de ökade med 1 % i Storgöteborg. Att rikspriserna ändå ökade med 1 % beror till stor del av försäljningar utanför storstadsområdena. Årstakten varierar mellan +3 % och +5 %, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Trots det något dämpade klimatet på bostadsmarknaden såldes det fler bostäder under april detta år än både 2019 och 2018. Totalt såldes drygt 14.100 bostäder under månaden, en uppgång på +4% mot förra året. Villor stod för den största delen av ökningen medan antalet sålda bostadsrätter var nära oförändrat mot fjolåret, avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik bosrtadsrätter, april 2020
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | – 1 % | ± 0 % | + 7 % | 37 810 |
Centrala Stockholm | – 1 % | + 1 % | + 8 % | 89 437 |
Stor-Stockholm | – 1 % | + 1 % | + 8 % | 56 743 |
Centrala Göteborg | ± 0 % | + 1 % | + 4 % | 60 724 |
Stor-Göteborg | – 1 % | ± 0 % | + 5 % | 44 998 |
Centrala Malmö | – 2 % | – 1 % | + 4 % | 31 896 |
Stor-Malmö | – 2 % | – 1 % | + 5% | 29 719 |
Statistiken baseras på försäljningen av 28 570 bostadsrätter under februari 2020 – april 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2019 – januari 2020, tolvmånaderssiffran med februari 2019 – april 2019 och i enmånadssiffran jämförs januari 2020 – mars 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik VILLOR, april 2020
VILLOR | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 1% | + 2% | + 5% | 3 353 000 |
Stor-Stockholm | ± 0% | + 2% | + 4 % | 6 032 000 |
Stor-Göteborg | + 1% | ± 0 % | + 3 % | 4 671 000 |
Stor-Malmö | ± 0 % | + 1 % | + 5 % | 4 072 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 13 528 villor under februari 2020–april 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2019–januari 2020, tolvmånaderssiffran med februari 2019–april 2019 och i enmånadssiffran jämförs januari 2020–mars 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (köpesumma/taxeringsvärde). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik Fritidshus
FRITIDSHUS | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 7% | 1 779 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 6 075 fritidshus mellan maj 2019 och april 2020. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.
På www.maklarstatistik.se är det möjligt att följa utvecklingen på riks-, län- och kommunnivå.
Ny rapport föreslår nytt system för kommunala bostadsköer
Läs mer i Fastighetsnytt och i Fastighetstidningen, där viss kritik mot rapporten framförs.
Kommunstyrelsen stoppade expertråd för ”The Shift” i Malmö
För The Shift som nyligen skrevs under i Malmö och som bland annat presenterades här var tanken att inrätta ett expertråd, vilket nu stoppats i ett beslut i kommunstyrelsen i Malmö. Läs mer här.
Nya miljoner ska ge bostäder till äldre
Små prisrörelser men vikande antal försäljningar i mars 2020
Den senaste månaden var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna ökade med +1 %. Årstakten har dämpats något för bostadsrätter och är nu +7 %, medan villor ligger oförändrat på +6 %. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadsrätter
Senaste månaden ökade priserna i Stockholms centrala delar med +1 %. I övriga redovisade områden var priserna oförändrade. Årstakterna varierar mellan +7 % och +9 %, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Villor
I Stor-Stockholm och Stor-Göteborg var priserna oförändrade senaste månaden medan de ökade med +1 % i Stor-Malmö. Årstakterna varierar mellan +3 % i Stor-Göteborg och +6 % i Stor-Malmö och Stor-Stockholm, säger Per-Arne Sandegren.
Marknaden
Sett till mars som helhet ser vi inga stora skillnader mot 2019, drygt 14.000 bostäder såldes vilket motsvarar en nedgång på -1 % jämfört mot 2019. Minskningen syns framför allt på bostadsrätter de senaste två veckorna. De två sista veckorna i mars såldes det -15 % färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019, avslutar Per-Arne Sandegren.
Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, mars 2020
BOSTADSRÄTTER | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris (kr/kvm) |
Riket | ± 0 % | + 2% | + 7% | 39 546 |
Centrala Stockholm | + 1 % | + 3% | + 9% | 94 645 |
Stor-Stockholm | ± 0 % | + 2% | + 8% | 59 270 |
Centrala Göteborg | ± 0 % | + 1% | + 6% | 60 140 |
Stor-Göteborg | ± 0 % | + 1% | + 7% | 44 495 |
Centrala Malmö | ± 0 % | + 2% | + 7% | 33 071 |
Stor-Malmö | ± 0% | + 2 % | + 7% | 29 999 |
Statistiken baseras på försäljningen av 28 606 bostadsrätter under januari 2020–mars 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2019–december 2019, tolvmånaderssiffran med januari 2019–mars 2019 och i enmånadssiffran jämförs december 2019–februari 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistik VILLOR, mars 2020
VILLOR | 1 mån | 3 mån | 12 mån | Medelpris |
Riket | + 1% | + 2% | + 6% | 3 363 000 |
Stor-Stockholm | ± 0% | + 3% | + 6% | 5 897 000 |
Stor-Göteborg | ± 0% | – 1% | + 3% | 4 725 000 |
Stor-Malmö | + 1% | + 3% | + 6% | 4 396 000 |
Statistiken baseras på försäljningen av 11 426 villor under januari 2020–mars 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2019–december 2019, tolvmånaderssiffran med januari 2019–mars 2019 och i enmånadssiffran jämförs december 2019–februari 2020 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket.
Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Lån för företag som drabbas av coronakrisen
Almi Skåne har lanserat Almis Brygglån med anledning av coronakrisen. Brygglånet är en ny låneform för företag som tagits fram som ett resultat av att regeringen förstärkt Almis lånefond med 3 miljarder kronor.
Alarmerande situation för krögare i Malmö
Lokala krögare kallade politiker och Näringslivskontoret till ett krismöte på tisdagen i hopp om att få mer stöd. Malmös politiker ser allvaret i situationen. Läs mer i Sydsvenskan:
Politiker och Malmökrögare i krismöte: ”Situationen är alarmerande.”
Information om hur coronaviruset (covid-19) påverkar boende och vad du som fastighetsägare kan göra
- Kostnadsfri rådgivning för hyresgäster som har problem att betala hyran. Läs mer här.
- Fastighetsägarna har förslag på stödåtgärder för hyresgäster som behöver det. Läs mer här.
- Nu finns det gratisappar som hjälper fastighetsägare minska smittspridning och skydda riskgrupper. Läs mer här.
- Förslag på tillfälliga regler för bostadsrättsföreningar som behöver skjuta på årsstämmor. Läs mer här.
- HSB och Fastighetsägarna rekommenderar bostadsrättsföreningar att skjuta upp årsstämmor för att skydda äldre medlemmar. Läs mer här.
- Här hittar du råd och svar på frågor från Fastighetsägarna Sverige:Covid-19: Så kan fastighetsägare stötta lokalhyresgästerVilket ansvar har fastighetsägare vid samhällsfarliga sjukdomar?
- Även Fastighetstidningen skriver om råd och långsiktiga effekter för branschen:”Viktigt att ha förståelse för den stress som kunder och hyresgäster upplever nu”Fastighetsbolagen räknar med långsiktiga effekter
Tre potentiella modeller för social housing
I forskaren Anna Granath Hanssons rapport “En social bostadssektor i Sverige?” presenteras en stor, en mellan och en liten modell för social housing i en svensk kontext. Läs mer i Fastighetstidningen.
Så här kan bostadsrätter bli social housing
Läs mer i Fastighetstidningen.
Flera personer inom fastighetsbranschen med när Dagens industri listar Sveriges 125 mäktigaste kvinnor
Några av dem leder medlemsföretag i BID Sofielund. Läs mer i Fastighetsnytt.
Willhem söker minibovärdar för 10 året i rad
Ett lovvärt initiativ för att ge unga en chans att testa arbetsmarknaden. Läs mer i Fastighetstidningen.
Bred uppgång för bostadsrätter och något uppåt på villamarknaden
Under februari ökade priserna på bostadsrätter med +2% i riket och villapriserna ökade med +1%. Årstakten fortsätter att öka för och ligger nu på +9% för bostadsrätter och +6% för villor. Även antalet sålda bostäder ökar jämfört med för ett år sedan. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Läs mer här.
Svårare få lån efter nya krav för små fastighetsägare
Dags att uppdatera stadgar för bostadsrättföreningar
Bostadspriserna uppåt under 2019
Under 2019 steg priserna på bostadsrätter och villor i genomsnitt med 5 procent. I storstadsområdena ökade priserna mellan 4 och 7 procent. Även i en övervägande majoritet av länen noterar vi prisuppgångar under året. Det framgår av den senaste statistiken över bostadsförsäljningar sammanställd av Svensk Mäklarstatistik. Läs mer här.
Fastighetsägarna Sverige får ny VD
Läs mer i Fastighetstidningen.
Stort intresse för att att bygga om vindar till bostäder
Aftonbladet skriver om intresset bland fastighetsägare i både Sofielund och Sorgenfri om att bygga om vindar till bostäder. Läs artikeln här.
Heimstaden lanserar spel för att minska skärmtid
Fastighetsägare BID Sofielunds medlem Heimstaden har tagit fram sällskapsspel för hyresgästerna för att minska skärmtid. Läs mer om satsningen här.
Konsten ett allt viktigare verktyg för platsetablering
Konst som verktyg för platsetablering blir allt viktigare i framtiden, och fastighetsägare kan spela stor roll. Läs mer om konstens roll här.
Kungsleden prisas för mångfald
Vår medlem Kungsleden prisas för mångfald. Läs mer här.
Klistermärke som avslöjar fusk
Nästa stora teknikutveckling inom fastighetsbranschen?
Vad blir nästa stora teknikutveckling inom fastighetsbranschen? Ny utbildningsgalleria, tror Fastighetsägarna Stockholm
I Stockholm fortsätter arbetet med modellen Platssamverkan (som är i stort samma som BID-modellen) på tre platser.
Per Bolund vill återinföra stöd till utsatta områden.
Fastighetsägare fick avslag till renovering, leder inte till enhetlig standard
Här hittar ni bra information om andrahandsuthyrning både för hyresgäster och fastighetsägare – samt om kamerabevakning
- Information för hyresgäster
- Faktablad om otillåten andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt
- Vägledning för behandling om personuppgifter i samband med kamerabevakning
Fastighetsägarna har analyserat brottslighet inom brf:er och kräver nu bättre skydd för föreningarna.
Här är den utredning om brf:ers sårbarhet som Fastighetsägarna Stockholm beställt av Sweco.
Fastighetsnytt anordnar heldagsutbildning om att arbeta strategiskt, metodiskt och långsiktigt med att lyfta socialt utsatta bostadsområden
Läs mer om kursen om att lyfta socialt utsatta områden den 2 oktober.
Två medlemmar i fastighetsaffär
Fastighetsägare BID Sofielunds medlemmar E.ON och Heimstaden genomför fastighetsaffär. Läs mer i Fastighetstidningen.
Fastighetsägare arbetar för kulturella och skapande värden i staden
Läs mer i Fastighetstidningen.
Länsstyrelsen vill snabba på el utbyggnad i Skåne.
Elbrist hotar bland annat Pågens i Sofielund. Läs mer i HD.
Grönt ljus för att hyra i andrahand sex år
Rökförbud med frågetecken
Många anpassar sig till nya lagen om rökförbud, men det finns fortfarande en del oklarheter i lagstiftningen. Läs vad Fastighetsnytt skriver.
Färre bostadsinbrott i Järva
Fastighetsägare BID Sofielunds kolleger i Järva i Stockholm ser en minskning av bostadsinbrotten. Läs mer här.
”Elbrist ett hot mot Sveriges framtida konkurrenskraft”
Det krävs stora förändringar för att vi ska klara elproduktionen och se till att bland andra Pågen klarar sin utbyggnad. Det skriver Företagarna Syd.
Nu tar BID medlemmen Länsförsäkringar över hela Gängtappen i Malmö
Öresundsmarknaden 2019 arrangeras i Malmö 16 september
Öresundsmarknaden 2019 är en mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Malmö, Lund och Helsingborg med omnejd.
Städernas snabba tillväxt ger många möjligheter men skapar också utmaningar. Goda tider och ett dynamiskt näringsliv leder till kontorsbrist och rekordhyror. E-handelns snabba framväxt skapar stort sug efter moderna logistikfastigheter. Behoven av nya förskolor, skolor och äldreboenden kräver också stora investeringar i samhällsfastigheter framöver. Allt detta behandlas under dagen – och så får vi också färska siffror om bostadsmarknaden och vart politik och marknadsläge är på väg.
De enda miljöinspektörerna i landet som arbetar heltid mot den växande ”marknaden” med miljöfarlig verksamhet
Så här skriver tidningen Proffs om de insatser som görs av miljöförvaltningen i Malmö längs Norra Grängesbergsgatan.
Nya fastighetschefer i Malmö för BID-medlemen Willhem
Riksbyggen lanserar trygghetsenkät
Fastighetsägarna välkomnar analys för hur hyresgäster med förtur kan få bostad snabbare
Så berörs fastighetsägarna av nya rökförbudet
Hyresmarknad under utveckling
Det händer flera intressanta saker på hyresmarknaden i Malmö. Läs mer här:
- Om hur fastighetsägare ska kunna anpassa sin uthyrningspolicy till dagens inkomst- och anställningssituationer
- Om hur det gick när MKB gav hyresgäster med så kallade övergångslägenheter förstahandskontrakt
- Om utvecklingen på Boplats Syd
Elbrist stoppar Pågens utbyggnadsplaner
Tände stearinljus i trapphuset – nu ryker hyreskontraktet
Uppsagd från lägenhet på Seved.
HSB lanserar ny modell för bosparare upp till 30 år
Unga får det allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Därför lanserar HSB en ny modell för bosparare upp till 30 år att finansiera och äga sin bostad – HSB Dela.
Läs mer i Fastighetstidningen.
Trygghetscertifiering ger tryggare boende
Fastighetsägare Järva ser en nedgång i bostadsinbrott och utvärderar nu Trygghetscertifiering, som även används i Sofielund.
Vår medlem Brinova utvecklar Oxie centrum med nya lägenheter och lokaler
Läs mer här vad Malmö stad skriver.
Positiva resultat när hyresgäster fick förstahandskontrakt hos MKB
Hur har det gått för hyresgäster som fått eget hyresavtal efter att de bott via lägenhetsenheten i staden? Läs här om mycket positiva resultat.
Priserna stiger på bostadsrätter i Malmö
Läs mer i SvD och hos Svensk Mäklarstatistik.
Enorma kostnader för att lösa hemlöshet i Malmö
Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har kartlagt vad det kostar att ordna bostad för hemlösa i Malmö. Enligt tidningen slutade notan i fjol på 161 miljoner kronor. Läs mer här.
Fortfarande oklart om vilka energikrav som ska gälla i byggreglerna nästa år
Läs mer i Fastighetstidningen.
Riksbyggen satsar på en av landets största solcellanläggningar hos en bostadsrättsförening
Läs mer i Fastighetstidningen.
Svenska Hus får ny regionchef i Skåne
Läs mer i Fastighetstidningen.
Så kan Malmö stad motverka hemlösheten
Ett program är ute på remiss nu. Läs mer här.
Trehjulingar ersätter p-platser hos bostadsrättsförening
Läs mer i Fastighetstidningen.
”Mormorseffekten” – en bra metod att skapa välkomnande platser.
Läs mer om Nyfosas planer i Sofielund
190410: Här kan du läsa mer om Nyfosas planer för bland annat Kv Sämjan och Bryggeriet i Sofielund.
Heimstaden satsar stort i Nederländerna
190327: Fastighetsägare Sofielunds medlem Heimstaden köper hyresfastigheter med nästan 10 000 lägenheter i Nederländerna. Affären omfattar 1,4 miljarder euro – Heimstadens största affär hittills. Läs mer här.
Brinova utvecklar över 200 lägenheter i Kristianstad
190327: Fastighetsägare Sofielunds medlem Brinova förvärvar två fastigheter i Kristianstad och ska bland annat bygga över 200 lägenheter. Läs mer här.
Svenska Hus hyr ut 1 000 kvadratmeter i Kv Fredriksborg i Sofielund
190326: Svenska Hus har tecknat ett kontrakt om uthyrning av 1 130 kvadratmeter i Kv Fredriksborg i Sofielund i Malmö. Avtalet omfattar lagerytor samt lokaler för kontor och utbildning som anpassas för hyresgästen. Läs mer här
Lifra förvärvar fler fastigheter i Sofielund
190301: Fastighetsägare Sofielunds medlem Lifra förvärvar ytterligare fem fastigheter i området:
- Fritz 3, Sofiagatan 6
- Fritz 5, Sofiagatan 2/Ystadsvägen
- Senius 5, Sofiagatan 5
- Senius 6, Sofiagatan
- Senius 13, Köpmansgatan 12