08 jan, 2019 Sofielund

Kortare kötider och rekordmånga förmedlade bostäder hos Boplats Syd

Boplats Syds hemsida, boplatssyd.se

Under 2018 behövde man i genomsnitt stå i kö hos bostadsförmedlingen Boplats Syd i 997 dagar för att få en lägenhet. Det motsvarar nästan två år och nio månader. Trots att det är mycket var det ändå en förbättring med hela 140 dagar jämfört med året innan.

För Malmö 2018 var motsvarande kötid 1 140 dagar – 150 dagar färre än 2017.

Kortare kötid för nyproducerade lägenheter

– Den som är beredd att kompromissa om läge eller hyra kan få en lägenhet snabbare. Vi har generellt lång kötid på tvåor och treor med låg hyra, men kortare för nyproducerade lägenheter med högre hyra, säger Krister Hjelm som är vd på Boplats Syd

– Arbetet med få in nya hyresvärdar har gett resultat, men de kortade kötiderna beror framför allt på att nyproduktionen är fortsatt hög.

Bostadsförmedling för nio kommuner

Boplats Syd är en kommunal bostadsförmedling som ägs av Malmö stad. Den förmedlar både kommunala och privatägda hyreslägenheter i nio av Skånes kommuner: Malmö, Lund, Staffanstorp, Trelleborg, Lomma, Burlöv, Svedala, Helsingborg och Vellinge. Under 2018 förmedlade Boplats Syd drygt 6 695 lägenheter. Det är en ökning med 756 lägenheter och nytt rekord.

Lägenheterna förmedlas genom hemsidan boplatssyd.se, som har 500 000 besök och 120 000 unika besökare per år. Det gör den till en av Sveriges mest besökta bostadssajter.

Bostadskön hos Boplats Syd ökade under 2018 med närmare 9 000 personer till 89 708.

– I takt med att vår förmedling växer ökar också kännedomen om att det är hos oss man ska registrera sig för att få lägenhet. Många ställer sig också i kön som en försäkring inför framtiden, säger Krister Hjelm.

Läs mer här