02 jul, 2019 Sofielund

Svar till ”Tryggare Sverige” i DI:

Artikeln om Tryggare Sverige i tidningen Dagens Industri

Tryggare Sverige har i en artikel i Dagens Industri den 30 maj lyckats glömma bort de BID:s som finns i Sverige och inte minst Malmö. Läs vad verksamhetsledaren för Fastighetsägare BID Sofielund skriver i ett inlägg till Tryggare Sverige:

– Försök inte osynliggöra de framgångsrika BID-processerna!

Tryggare Sverige med Magnus Lindgren i spetsen har nyligen i en artikel i Dagens Industri lyckats med bedriften att osynliggöra alla de viktiga BID processer (Business Improvement District) som pågår runt om i landet och då pratar vi om cirka ett 20-tal. Och inte minst de sju BID:s i Malmö, Göteborg och Stockholm som dessutom Magnus Lindgren och kollegor inom Tryggare Sverige har lyssnat på och är fullt medvetna om (Fastighetsägare BID Sofielund, Fastighetsägare Gamlestaden, Fastighetsägare Järva, Skärholmens Fastighetsägare, Rågsveds Fastighetsägare, Hässelby-Vällingby Fastighetsägare och Fastighetsägare Centrala Hisingen).

I artikeln efterlyser Lindgren att Sverige har mycket att lära av New York och brottsförebyggande arbete och deras BID-modell. Även Sergels Torg pekas ut som ett exempel och som Tryggare Sverige har i uppdrag att förändra.

Lindgren lyfter också i artikeln Platssamverkan och ett Nationellt kunskapscentrum som lösning för de som vill starta BID:s i Sverige.

Det är trist att Magnus Lindgren och Tryggare Sverige mörkar allt det arbete som pågår runt om i landet. Det är även vilseledande när Platssamverkan och Kunskapscentrum beskrivs som det enda saliggörande.

I ovan nämnda sju BID-processer i våra tre stora städer (det finns som sagt även ett stort antal till) har det arbetats med BID sedan 2001. Gamlestaden är det exempel som varat längst och där utvecklingen från ett mycket problematiskt område gått till en stadsdel som är full av liv, grönska, nybyggnation, stor minskning av kriminalitet och ett tryggt område.

I Stockholm ser vi samma utveckling i BID områdena, inte minst i Järva där modellen 2007 var grunden för ett unikt samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännyttan och fastighetsägare i Hjulsta, Tensta Rinkeby, Kista, Akalla och Husby. Nu ser vi en positiv utveckling med minskad brottslighet på grund av medlemmars systematiska åtgärder.

I Sofielund skapades BID-processen 2014 och har gett stora framgångar med städpatrull, fokus på att trygghetscertifiera fastigheter, skapa seriös fastighetsförvaltning och skapa trivsel för boende. Så pass stora framgångar att idag pratar man om att ett av delområdet S Sofielund kan knoppas av från listan över särskilt utsatta områden.

I alla tre städerna är BID-processen ett partnerskap med fastighetsägare, näringsliv, myndigheter, forskning, staden och civilsamhället. Det mediala intresset är stort och studiebesöken många från i stort sett hela världen.

Magnus Lindgren och Tryggare Sverige vet det. Studenter inom Tryggare Sverige som utbildas till brottsförebyggare har varit i Sofielund och lyssnat på BID-processen här. Och nyligen hade vi gemensamma seminarier på BID-konferens i Göteborg med Magnus Lindgren.

Platssamverkan är ett begrepp som ursprungligen kommer från Fredrik Reinfeldt och det uppdrag han fick från Försäkringsbranschen och som kallas Trygghetskommisionen. Här döptes BID om till AMP (Affärs- och medborgarplatsmodellen) och den har nu blivit Platssamverkan i Stockholm. Förundrande är att det i Trygghetskommissionens rapport i en mycket kort mening nämns Gamlestaden i Göteborg. Trots en timmes möte med Reinfeldt om Sofielund, beskrivning av modellerna i alla tre städerna med mera så nämndes inte detta med en rad.

Dessutom har Fastighetsägarna sammanställt en stor del av BID-processer i Sverige, en rapport som kom ut för att par år sedan. Denna och mängder av andra rapporter finns på respektives hemsidor.

Det är också bekymmersamt att Tryggare Sverige lanserar begreppet Platssamverkan (för detta AMP) när det runtom i landet arbetas med just det som Tryggare Sverige efterlyser: ”att politiker i Sverige måste ta till sig BID”.

Vi vet väldigt lite om resultaten kring Sergels Torg (analyser, evidens) men vi vet väldigt mycket om vad som händer i Sverige och bland olika BID:s. Vi arbetar nämligen ute på fältet och ser till att det blir verkstad. Dessutom är vi noga med att beskriva och presentera de olika partnerskapen och den forskning som bedrivs när vi är ute på seminarier, utbildningar med mera. Inom våra BID pågår också ett stort arbete för att skapa ett europeiskt BID-nätverk

Från Justitiedepartementets sida pratas det om BID och vi diskuterar hur en eventuell lagstiftning kan genomföras. Men det gör vi tillsammans och med andra aktörers som kan bidra i samtalen.

Därför vore det bra om Tryggare Sverige inte skapar mer förvirring kring begreppet BID. Det vore också hederligt av Tryggare Sverige och Trygghetskommisionen att beskriva verkligheten som den är.

Vad är det som gör att Tryggare Sverige medvetet mörkar arbetet runt om i landet? Sanningen är väl att Tryggare Sverige visserligen ikläder sig skepnaden av ”tankesmedja”, men är ute efter uppdrag precis om alla andra vanliga konsulter.

Hjalmar Falck, verksamhetsledare Fastighetsägare BID Sofielund