Kamerabevakning ger nytt ljus över Seved
Kamerabevakningen dygnet runt i Seved har ökat tryggheten bland boende och företag och minskat olika sorters brott och skadegörelse. Det visar en färsk rapport från Malmö universitet.
– Det är positivt, men för att den åtgärden ska vara långsiktigt framgångsrik krävs det resurser som inte tas från annat polisiärt arbete.
Det säger Karl Kronkvist, som är doktorand vid kriminologiska institutionen och en av författarna till rapporten.
Nyligen placerades en femte bevakningskamera ut i Seved. Området var först i landet med dygnetruntbevakning i ett bostadsområde och effekterna är tydliga.
Många insatser som samverkar
– När det gäller frågan om ökad trygghet och trivsel ser vi att både kameror och andra insatser i området har stor betydelse, säger Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare Sofielund.
Han pekar bland annat på ökad polisnärvaro, klottersanering, städpatruller, kulturaffischering, ökad belysning och minskad biltrafik.
Fastighetsägare Sofielund startade 2014 som ett samarbete mellan fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, byalag, föreningar samt stora och små företag. Syftet är att att öka tryggheten i området. Övriga samarbetspartners är bland annat Malmö kommun, polisen och Länsförsäkringar.
BID är en förkortning av Business Improvement District, en stadsdelsstärkande process som genomförts bland annat i New York.
Forskarna har intervjuat boende och företagare i området
– För vår rapport har vi intervjuat boende och företagare i södra och norra Sofielund. De flesta säger att de känner sig tryggare i dag än för några år sedan, säger kriminologen Anna-Karin Ivert. Statistik från polisen visar att antalet våldsbrott har minskat, antalet egendomsbrott är oförändrat och antalet anmälda narkotikabrott har ökat. Det är lättare att identifiera och lagföra de misstänkta med hjälp av bilder från en bevakningskamera. Knarkhandeln har försvunnit från gator och öppna platser som Sevedsplan och i stället flyttat in i garage eller källare – eller till andra kvarter.
Andy Roberts, numera chef för lokalpolisområde Norr, har varit med i BID-processen från början, men då som patrullerande polis.
– Vi ser tydliga förändringar, säger han. De kriminella nätverken har minskat och vi ser ingen återväxt i kriminalitet. Vår arbetsmiljö har också blivit bättre tack vare de fem kamerorna som också kan styras från våra bilar. Vi behöver inte utsätta oss för onödiga risker eftersom vi har en tydligare bild av vad som pågår innan vi gör ett tillslag. En filmsekvens från en bevakningskamera kan också tjänstgöra som vittne i en förundersökning och kan ersätta den som inte kan eller vill vittna.
– Boendeparkeringsplatser håller målvaktsbilar borta och unga knarkköpare från andra kommuner som ”lånat pappas bil” får parkeringsböter när de felparkerat. Vi håller på att återskapa tryggheten, men vi måste ha uthållighet.
Fler områden
– Det är viktigt att poängtera den enighet som råder mellan parterna i BID-processen. De positiva förändringarna som skett i Sofielund gör att vi vill kopiera delar av processen i andra utsatta områden i Malmö, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service. Att förändringarna kunnat ske i Sofielund beror inte bara på en enda åtgärd utan allt som parterna i Fastighetsägare Sofielund har bidragit med under årens lopp.
– I dag räknas södra Sofielund som en av 23 utsatta områden i landet, säger Hjalmar Falck som är utvecklingssamordnare i Fastighetsägare Sofielund. Med stöd av den positiva utvecklingen som skett och effekterna av kamerabevakningen räknar vi med att kunna strykas från listan om ett år.
Läs mer här
Här kan ni se kriminologernas presentation vid pressträffen som var i veckan samt en sammanfattning av den nya rapporten.
Flera medier deltog i det pressmöte som arrangerades om Sofielund. Här kan du se vad Radio Malmöhus rapporterade. Här kan du läsa om vad Malmö stad skriver om utvecklingen i Sofielund. Vidare har även Lokaltidningen skrivit en artikel. Övriga artiklar finns i Sydsvenskan och Skånska Dagbladet som premiumartiklar.
Text och foto: Marie Bosund