18 dec, 2019 Möllevången Sofielund

Rapport från prisutdelningen där BID Sofielund blev bäst i Europa

BID Sofielund är vinnare i European Crime Prevention Award (ECPA). Arbetet prisas för breda brottsförebyggande insatser i Sofielund med fokus på det särskilt utsatta området Södra Sofielund/Seved – något som har lett till ökad trivsel och stabilitet i området. På andra och tredje plats kom Tyskland och Danmark.

– Vi blev otroligt överraskade och stolta, det var ändå femton länder som ställde upp med otroligt bra insatser som leder till att skapa bra områden i Europa. Jag tror att vi vann mycket därför att det är ett lokalt arbete med väldigt många medaktörer. Så vi är mycket stolta och har skapat många kontakter i Europa för fortsatt samverkan, säger Jan Svärd som är ordförande i Fastighetsägare BID Sofielund.

Utvalt av Brå

På torsdagskvällen stod det klart att BID Sofielund – ett samarbete mellan Fastighetsägare BID Sofielund, polisområde Malmö, Malmö stad, Malmö universitet och med stöd från Brottsförebyggande rådet (Brå) – vunnit den europeiska tävlingen ECPA som avgjordes i Helsingfors.

– Som ordförande i den svenska juryn tycker jag att det var ett bra val att utse Sofielundsarbetet att representera Sverige i Europa, säger Madeleine Blixt på Brå. Det är riktigt roligt att vår motivering tillsammans med anmälan har bidragit i valet av vinnare.

Brå har dessutom nyligen anslagit ytterligare 400 000 kronor i fortsatt forskning kring processen. Både BID och Malmö universitet smider planer för detta.

– Vi kommer att lägga ner mycket tid för att följa arbetet vidare och för oss är detta mycket intressant. Inte minst för att vi fått vara med från den allra första dagen, säger Anna-Karin Ivert som är docent i kriminologi.

Kamp mot narkotika

Starten av BID i Sofielund inleddes av fastighetsägare kopplade till området. Det och den samverkan som sker mellan olika aktörer, staden, bostadsrättsföreningar, byalag, företag och myndigheter som polisen är framgångsfaktorer.

– Det är fantastiskt roligt att BID Sofielund i går utsågs till vinnare av European Crime Prevention Award. Jag är stolt över vårt arbete som vi gör tillsammans med andra i syfte att minska den drogrelaterade brottsligheten. Att fokusera på arbetet mot narkotika och ungdomar är nödvändigt för att minska risken för rekrytering till den organiserade brottsligheten och öka tryggheten i lokalsamhället, säger Carina Persson som är regionpolischef i region Syd.

Fem års arbete

BID Sofielund startade för fem år sedan, bland annat för att genom brottsförebyggande åtgärder mot ungdomskriminalitet skapa trygghet i det särskilt utsatta området Seved och Södra Sofielund. Arbetet i BID Sofielund, som redan tidigare tilldelats 20 000 kronor av Brå i den svenska deltävlingen, får nu ytterligare 10 000 euro för vinsten i den europeiska finalen av ECPA. I början av 2020 kommer BID-arbete även att implementeras på Möllevången i Malmö

– ­Samarbeten i lokala områden för att öka den kollektiva styrkan är en hörnsten i arbetet med att göra Malmö till en öppen och trivsam stad. Jag gläds med alla involverade i att kunna ta hem ett så prestigefullt pris i europeisk konkurrens, säger Andreas Schönström, kommunalråd (S) för teknik och service i Malmö stad.

Samverkan är nyckeln

– Det var tuff konkurrens och vi är otroligt glada och stolta över att man har utsett det svenska bidraget BID Sofielund till vinnare. Vi har jobbat med det i flera år. Samverkan har varit en förutsättning för den här framgången, säger Andy Roberts som är chef för polisområde Malmö Norr.

– Vårt gemensamma, ihärdiga arbete har gett utdelning på många plan och är ett viktigt trygghetsskapande arbete för boende, fastighetsägare och näringsidkare i området. Priset är ett kvitto på att vi gör ett bra arbete, men det är viktigt att polisen har en fortsatt lokal närvaro. BID Sofielund är ett arbete som gör skillnad till det bättre, säger Freddy Nilsson som är kommunpolis i polisområde Malmö Norr.

– Det är otroligt roligt med den här utmärkelsen. Den bevisar att samverkansformen är framgångsfaktorn när det gäller områdesutveckling. Några nyckelfaktorer i det här arbetet är fastighetsägarna som varit med och dragit igång BID Sofielund och det otroligt nära samarbetet med polisen. Glädjande är att Brå bidrar med forskningsmedel och att Malmö universitet kan fortsätta att forska på BID-arbetet, säger Hjalmar Falck som är verksamhetschef i Fastighetsägare BID Sofielund.

Juryns motivering

”Arbetet i Sofielund har vänt en negativ utveckling i området, som haft stora problem med både tung kriminalitet, framförallt öppen droghandel, och mindre brott som klotter och skadegörelse, vilket skapat stor otrygghet.

De svåra problemen har lösts genom att den kollektiva förmågan har stärkts bland de som bor och verkar i området. Ett brett spektrum av insatser har genomförts av både civilsamhälle, näringsliv och offentliga aktörer, såsom kommun och polis, t.ex. i form av kamerabevakning och satsningar på att öka den sociala sammanhållningen.

Forskare har följt och utvärderat arbetet. Framgången har legat i ett starkt och handlingskraftigt lokalt nätverk där alla bidragit på olika sätt. Insatserna har lett till en ökad stabilitet i området och tecken på minskad nyrekrytering till kriminalitet och narkotikabruk.”

Läs mer

Förberedelser in i det sista inför tävlingsdagen med Freddy Nilsson, kommunpolis, Jan Svärd, ordförande, Andy Roberts samt Madeleine blixt från Brottsförebyggande rådet.

Alla femton länder presenterade sina projekt och processer. Här är det Sofielund.

I väntan på prisutdelning.

Motiveringen.

Tacktalet.