17 jun, 2019 Möllevången Sofielund

Malmöpolitiker: ”Alla är vinnare i BID”

Kommunalråden Andreas Schönström (S) och Roko Kursar (L)

Det råder politisk samsyn kring framgångarna med BID i Sofielund. Kommunalråden Andreas Schönström (S) och Roko Kursar (L) ser gärna att processen med trygghetsskapande åtgärder genomförs i fler av Malmös utsatta områden. Foto: Marie Bosund Hedberg

Nu får den positiva utvecklingen med trygghetsskapande åtgärder i Sofielund Malmöpolitikerna att gå vidare med liknande projekt i andra delar av staden.

– Ensam är inte stark, bara ensam, säger Roko Kursar (L). Han är kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Malmö.

Fem år i Malmö

För fem år sedan beslöt kommunfullmäktige att vara med i genomförandet av en Malmömodell av BID, som står för Business Improvement District. BID är en stadsdelsstärkande process som genomförts bland annat i New York.

– Jag har följt processen i Sofielund sedan starten, säger Andreas Schönström (S) som är kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden med inriktning på teknik, miljö och trygghet. När beslutet skulle fattas demonstrerade en grupp mot det, eftersom man var rädd för att det skulle bli en ren affärsidé så som det blivit i USA. Nu har vi skapat en Malmömodell där vi i stället frågar oss vem vi är till för. Och vi är alla överens om att vi gör det här tillsammans.

– Men det finns ju affärsutmaningar även här, fortsätter han. Fastighetsägarna påverkas av många in- och utflyttningar och skador på lägenheterna som måste renoveras. Företag har svårt att driva sin verksamhet i kvarter med hög otrygghet.

– Lär av de boende

När Roko Kursar och Andreas Schönström samtalar är det tydligt att det inte finns några ideologiska skiljelinjer i frågan om BID. Kursar betonar hur viktigt det är med jämlikhet och Schönström vill se alla parter i BID-processen som vinnare.

– Det här utvecklingsprojektet stämmer väl överens med det som är centralt för oss socialliberaler, säger Roko Kursar. BID i Malmö pekar ut en färdriktning, och vi politiker ska vara ödmjuka och ta tillvara alla de kunskaper och erfarenheter som de boende i området har eftersom de lever där varje dag.

– Vi ska nog vara lite självkritiska för vi har inte prioriterat det här tidigare, tillägger han. Vi har heller inte tagit tillräcklig hänsyn till det som globaliseringen för med sig, med integration, socioekonomiska utmaningar och nya sätt att leva.

Andreas Schönström använder ordet egenmakt, en snabbtolkning av engelskans enpowerment, för att beskriva det som han tycker har saknats.

– När man äger sin stadsdel kommer man i ett helt annat läge. Man får egenmakt och kan påverka sin egen situation. Det skapar en kollektiv styrka och man bor kvar när man känner sig trygg i området.

Framsteg leder till nya framsteg

Det finns flera exempel på trygghetsskapande åtgärder som genomförts i Seved och övriga Sofielund genom företag, föreningar, myndigheter och boende som deltar i BID. Det handlar om förbättrad belysning, klottersanering, städpatruller, kamerabevakning och minskad biltrafik.

– Och se nu: mammorna som nattvandrar i Seved, säger Andreas Schönström. Det är inget medborgargarde utan boende som vill markera sin egenmakt! Det hade inte kunnat hända för tio år sedan.

BID-processen till fler områden

I kommunhuset pågår förberedelser för att utvidga BID-processen till fler utsatta områden i Malmö. Det handlar inte om att skapa exakta kopior utan om åtgärder som lyfts fram för att de stämmer överens med förutsättningarna i ett speciellt område. Först ut blir troligen Möllevången/Rådmansvången och senare Värnhem/Östervärn och Lindängen.

Marie Bosund Hedberg